koudum

Piet Paulusma over Koudum en omgeving: bos, water én de kleinste haven van Europa

Tijdens de MAX Campingtoer presenteren MAX-weerman Piet Paulusma en dj Bert Haandrikman Goeiedag Haandrikman! vanaf campings in Drenthe en Friesland. Op 13 augustus strijken zij neer in het Friese Koudum. Wat deze plaats zo bijzonder maakt? Piet Paulusma vertelt het u.

De meren op in Koudum

Paulusma is een echte Fries en gek op zijn provincie. Het barst er van de mooie plekken, waaronder het zuidwestelijke deel. Hier vindt u Koudum. “Het ligt aan 1 van de Friese meren en via Koudum kun je heel makkelijk naar andere plaatsen die ook aan de meren liggen, zoals Grou en Stavoren. Het ligt allemaal heel dicht bij elkaar”, vertelt hij.

De haven van Koudum

De haven van Grou is heel makkelijk te bereiken via Koudum

Gaasterland en Laaksum

De meren maken het Zuidwesten van Friesland tot een echte publiekstrekker, maar er is nog veel meer te beleven. “Het is ook een glooiend, bosrijk gebied door het Gaasterland dat je hier hebt. In het Gaasterland kun je ontzettend goed wandelen en fietsen, helemaal tot aan het grote IJsselmeer strand bij Lemmer. Wat ook heel bijzonder is, is Laaksum. Daar vind je de kleinste haven van Europa. Dit is allemaal in de buurt van Koudum. Echt een schitterend gebied om van te genieten.”

Het kleine haventje van Laaksum

De bossen van Gaasterland

Geschiedkundig is Koudum en omgeving ook een interessante plek. Zo dankt de streek Gaasterland het glooiende landschap aan een enorme ijskap die in de voorlaatste ijstijd vanuit Scandinavië hier naartoe is gedreven. Deze kap is zo groot dat het, het aanwezige land opstuwt, daardoor het dus glooiend is geworden. Dit is uniek voor Friesland, dat juist bekend staat om het vlakke weidelandschap.

De Wadden

Een veelzijdig gebied dus, dat Zuidwesten van Friesland. Paulusma zelf komt er zelf ook erg graag, net zoals in de rest van de provincie. “Ik vind alles prachtig en heb niet per se een favoriete plaats, maar wel een favoriet gebied. Dat zijn de wadden. Hier komen voor mij mijn werk en het toeristische aspect samen. Ik ga regelmatig even naar zee.”

Piet Paulusma is gek op de wadden

Een andere plek die u wat Paulusma betreft zeker niet moet overslaan als u in Friesland bent, is Bakkeveen, in het oosten. “Het duingebied en de zandvlaktes daar zijn heel erg fraai. Daar gingen we vroeger ook weleens heen op vakantie.”

Zandvlakte bij Bakkeveen

Zandvlakte bij Bakkeveen

Goeiedag Haandrikman! live vanuit Koudum hoort u op 13 augustus 2021 tussen 06.00 en 09.00 uur ‘s ochtends op NPO Radio 5.

Geef een reactie