waddeneilanden

Goeiedag Haandrikman!-zomertoer: de Waddeneilanden

MAX-dj Bert Haandrikman reist deze zomer 4 weken door het land tijdens zijn zomertoer. Elke week staat een andere deel van Nederland centraal. Van 8 tot en met 12 augustus 2022 zijn dit meerdere plekken, namelijk de Waddeneilanden. Wat zijn absolute aanraders op de eilanden?

Bert op Texel

In de laatste zomertoer-week draait het niet om een provincie, maar om de Waddeneilanden. Bert bezoekt Texel, het grootste eiland van de groep uit de tv-tas-collectie.

Wie aan Texel denkt, ziet waarschijnlijk al snel uitgestrekte stranden voor zich. Niet zo gek, want er is veel strand op Texel. 30 kilometer, om precies te zijn.

Natuur

Naast veel strand, kent Texel ook andere natuur. Het eiland telt 40 verschillende natuurgebieden, waaronder natuurreservaat De Slufter. De Slufter, gelegen in het noorden van het eiland, is een duingebied dat tevens dient als overstromingszone. Als er echt sprake is van hoogwater, dan kan dit stukje Texel helemaal vollopen. Om deze reden groeien er in De Slufter ook verschillende zoutminnende plantjes die u niet zo snel ergens anders tegen zult komen. Denk aan zeekraal, lamsoor en kweldergras.

lamsoor

Lamsoor heeft paarse bloemetjes.

Vogels

De Slufter is ook een populair broedgebied voor vogels. De grutto en de kievit komen hier bijvoorbeeld om te broeden. De Slufter is niet het enige natuurgebied op Texel dat veel vogels aantrekt. Het eiland kent verschillende goede plekken voor vogelaars, waaronder ook natuurgebied De Schorren. Hier broedt sinds begin jaren 80 de lepelaar. Een behoorlijk unieke aangelegenheid, want de lepelaar is een vogelsoort die op niet zoveel plekken in Nederland voorkomt. Texel kent de grootste populatie lepelaars van heel het land.

lepelaar

Dorpjes

Naast vogels, is Texel ook het eiland van de zeehonden. In De Koog vindt u zeehondenopvang Ecomare, dat tevens een natuurmuseum is. Toegang is niet gratis. Ecomare ligt overigens middenin de natuur, dus ook rondom de zeehondenopvang is genoeg te zien en te doen. Bovendien is De Koog de belangrijkste badplaats van Texel, dus ook hier is het prima toeven.

Naast De Koog, telt Texel nog 6 andere dorpen. Den Burg is vermoedelijk de bekendste en is tevens de hoofdplaats van het eiland. Naast De Koog en Den Burg, vindt u op Texel ook Den Hoorn, Oudeschild, De Waal, Oosterend en De Cocksdorp. Dat laatste dopje ligt helemaal in het noorden. Nabij De Cocksdorp vindt u een ware publiekstrekker: de rode vuurtoren. U kunt de toren beklimmen, maar ook vanaf de grond is het al een mooi plaatje, zoals u op de foto hieronder kunt zien.

texel

Andere eilanden

Uiteraard is Texel niet het enige waddeneiland dat een bezoek waard is. Ook op de overige eilanden is genoeg te beleven en te doen. Zo vindt u op Terschelling de oudste, nog werkende vuurtoren van Nederland, de Brandaris. brandaris

Natuurschoon op de eilanden

Ook de dorpjes op Terschelling en de mooie natuur zijn aanraders. U vindt hier bijvoorbeeld het Europees natuurreservaat de Boschplaat. Dit is het grootste natuurreservaat van Nederland en er wordt weleens gezegd dat het, het allermooiste natuurgebied van het waddengebied is. Het strand bij de Boschplaat is enorm breed en wordt omringd door een duingebied. In dit duingebied vindt u ook een mooi bos.
Daarbij leven er ook ontzettend veel vogels in dit stuk natuur. Omdat de Boschplaat ook broedgebied is, zijn sommige plekken afgesloten van 15 maart tot en met 15 augustus, dus houd hier rekening mee. Dit Europees natuurreservaat is overigens ook een goede plek om sterren te kijken, want als het donker is, is het hier ook goed donker.

boschplaat

Schip op het wad in de Boschplaat.

Ook op de andere Waddeneilanden vindt u ontzettend veel prachtige natuur. Alleen al de zee waarin ze liggen, de Waddenzee, is uniek. Deze zee is UNESCO Werelderfgoed en is ’s werelds grootste aaneengesloten keten van modder- en zandbanken. Vergeet ook geen bezoek te brengen aan Nationaal Park Schiermonnikoog, dat vrijwel heel het eiland beslaat. Hier heeft de natuur vrij spel, wat anno 2022 uniek is in Nederland.

Gaat u op fietsvakantie? Dan zijn de eilanden Ameland en Schiermonnikoog plekken die u echt niet mag missen. Op Ameland mag u gewoon met de auto rijden. Wel zijn de dorpskernen van Hollum en Nes autoluw. Op Schiermonnikoog zijn auto’s niet welkom. Genoeg mogelijkheden dus om de mooie natuur, en schilderachtige plaatsjes per fiets te verkennen.

Goeiedag Haandrikman!

Wilt u meer weten over de Waddeneilanden? Luister dan van 8 tot en met 12 augustus 2022 naar Goeiedag Haandrikman! op NPO Radio 5. Bert belt dan onder andere met zeehondenopvang en natuurmuseum Ecomare. Alle uitzendingen van de Zomertoer kunt u naderhand terugvinden op de webpagina van de show.

Goeiedag Haandrikman!, elke werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur, NPO Radio 5.

(Foto’s: Shutterstock)

Geef een antwoord