bert haandrikman

Bert Haandrikman over Borger: “vergeet vooral hunebed D27 niet te bezoeken”

Tijdens de MAX Campingtoer presenteren MAX-weerman Piet Paulusma en MAX-dj Bert Haandrikman Goeiedag Haandrikman! vanaf campings in Drenthe en Friesland. Op 20 augustus strijken zij neer in het Drentse Borger, het geboortedorp van Bert. Hij vertelt waarom deze plaats, en het gebied er omheen, absoluut het bezoeken waard is.

Denkend aan Drenthe

Van het Friesland van Piet Paulusma naar het Drenthe van Bert Haandrikman. De provincies zijn buren, maar hebben elk hun kenmerkende aspecten. “Als ik denk aan Drenthe en aan de plek waar ik ben opgegroeid, dan zie ik de bossen voor me. Het heeft de mooiste van heel Nederland. Waar Friesland bekend staat om de waterrijke gebieden, gaat het in Drenthe om de bossen. Ik zie ook de mooie en talrijke fietspaden voor me, de heidelandschappen en alle dieren die je er tegenkomt. Dat maakt het tot een heel mooie provincie, die ook aantrekkelijk is voor toeristen.”

ouderlijk huis bert

De boerderij waar Bert is opgegroeid. Het huis staat er anno 2021 niet meer.

Hunebedden

Drenthe is natuurlijk ook de plek waar de meeste hunebedden ter wereld te vinden zijn. In Borger staat de grootste van allemaal: hunebed D27. “De grootste steen weegt 20.000 kilo en het hunebed is ruim 23 meter breed. Er zijn natuurlijk ook mensen die dan denken: ’Ja, Bert, dat is toch gewoon een hoopje stenen?’, maar zo zie ik dat niet. Het is zo fascinerend. Want hoe zijn de stenen daar nou precies gekomen? Er zijn wel verhalen over, maar hoe zit het precies? Ze zijn gebouwd in 2.400 voor Christus, maar hoe kwam die steen daar destijds dan? Er hangt nog steeds een enorme magie en geheimzinnigheid omheen.”

D27

Hunebed D27

Van D27 naar een andere steen, die van Bert zelf, wel te verstaan. “Op het dorpsplein van Borger liggen stenen van bekende Borgerders, en ook eentje van mij. Ik heb die gekregen tijdens een groot dorpsfeest ter ere van de Zilveren RadioSter, die ik heb gewonnen. Ik krijg vaak foto’s toegestuurd van luisteraars die in Borger op vakantie zijn en dan die steen tegenkomen, dat vind ik natuurlijk hartstikke leuk.”

Bert en de kei

Bert poseert met zijn eigen kei. Deze komt u tegen in het centrum van Borger.

Mooiste boom

De bossen en de hunebedden zijn echte publiekstrekkers, maar in de omgeving van Borger is nog veel meer te zien en te beleven. Bert tipt de mooiste boom van Drenthe, in Eext. “Mijn moeder komt daar vandaan en de boerderij waar zij is opgegroeid kijkt uit op deze boom. Het is een rode beuk van inmiddels meer dan 150 jaar oud. Ik keek er als kind regelmatig letterlijk tegenop als we op bezoek waren bij mijn opa en oma. Het is echt een heel mooi exemplaar van ruim 31 meter hoog en een omtrek van 5 meter.”

bert sinterklaas

Bert verkleed als sinterklaas, samen met zijn oma, die in het huis tegenover de boom woonde.

Als u hier toch bent, kunt u net zo goed even Eext zelf even bekijken, want dit is een prachtig, typisch Drents brinkdorp. “Ik bewaar heel warme herinneringen aan die plaats.”

Strand in het bos

Vanuit Eext is het overigens ook helemaal niet zo ver fietsen naar Berts volgende aanbeveling: ’t Nije Hemelriek, een strandje in Gasselte. “Als je door de bossen bij Gasselte fietst, kom je er vanzelf. Het is het mooiste strand van Drenthe, zomaar daar midden in het bos. Ik ging daar vroeger zelf ook altijd zwemmen en het is daar met de tijd alleen maar mooier geworden.” ’t Nije Hemelriek is Drents voor Nieuwe Hemelrijk.

t Nije Hemelriek

’t Nije Hemelriek in Gasselte.

Musea

Houdt u van musea? Vrij dichtbij Borger vindt u de Drentse hoofdstad Assen, waar het Drents Museum staat. “Dat is werkelijk een schitterend museum met geregeld mooie exposities”, aldus Bert. “Ook in Assen, natuurlijk: het beeldje van Bartje. Deze schepping van schrijver Anne de Vries is beroemd geworden door zijn uitspraak Ik bid niet veur brune bonen en de tv-serie die er in de jaren 70 over is gemaakt.” Het beeldje van Bartje vindt u anno 2021 nabij de ingang van het Drents Archief, waar ook de originele manuscripten van de romans van De Vries opgeslagen liggen.

bartje

Standbeeld van Bartje

Over Drentse iconen gesproken. In Grolloo, ongeveer 10 kilometer vanaf Borger, vindt u het museum over de legendarisch Drentse bluesband Cuby & the Blizzards.

Nog wat tijd over? Naast het al benoemde Eext kent Drenthe nog veel meer prachtige brinkdorpen. 1 daarvan is Zuidlaren, vlakbij de Groningse grens. Het ligt niet echt in de buurt van Borger, maar zeer de moeite waard om te bezoeken.

Goeiedag Haandrikman! zendt op 20 augustus 2021 uit vanuit Borger. U hoort Goeiedag Haandrikman! elke werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 5.

Geef een antwoord