kuilen graven

Pas op met het graven van kuilen in het zand

Kuilen graven op het strand. Er wordt vaak gedacht dat alleen Duitsers dit doen, maar ook Nederlanders gaan graag aan de slag met een schep in het zand. En het graven van zo’n kuil kan nog best gevaarlijk zijn.

Graaf de kuil niet te diep

Strandwachten letten altijd wel goed op de mensen die op het strand zijn, maar ze zijn nog alerter als ze zien dat er kuilen gegraven worden. “Het is namelijk heel gevaarlijk als de kuil te diep wordt. Dus je moet een kuil echt niet te diep graven. Soms gaan wij dan ook naar de bezoekers toe om ze daarop te attenderen”, vertelt Arnold Buma bij Omroep Zeeland.

De bovenste laag van het zand is nat en daaronder ligt mul zand. Door te graven, wordt de bovenste laag zwaarder en kan dat naar binnen vallen. Kleine kinderen, maar ook volwassenen kunnen dan bedolven worden onder het zand. Het advies is dan ook om kuilen niet dieper te graven dan kniehoogte.

Parasol
Lees ook: Parasol vastzetten op het strand? Dat doet u zo

Spreek elkaar aan

Wat Buma opvalt is dat omstanders weinig doen, als ze zien dat het misgaat. “Spreek elkaar erop aan vóór het te laat is, alsjeblieft!”, vertelt hij aan de PZC. Hij blijft er vaak ook bijstaan tot mensen de kuilen weer dichten. “Als je weggaat, weet je hoe het gaat.”

Help direct als het misgaat

Wat kunt u zelf doen als u ziet dat iemand een kuil aan het graven is en dat het misgaat? Begin direct met uitgraven. Zand is verstikkend, dus het hoofd moet eerst uitgegraven worden. Let wel op als u dit met een schep doet, vlakbij iemands hoofd. Vaak genoeg zijn hoofdwonden gezien na de bevrijding uit het zand.

meeuwen
Lees ook: Dagje naar het strand? Zo voorkomt u dat meeuwen uw eten afpakken

Waarom Duitsers kuilen graven

En waarom graven die Duitsers nou kuilen in het zand? Omroep West sprak een Duitse vrouw op het strand en die heeft wel een idee. “Ik denk dat ze het doen omdat ze denken dat het kouder is in een gat. Honden doen het ook om koel te blijven. Hoe dieper, hoe kouder het wordt.”

(Bron: Omroep Zeeland, PZC, RTL Nieuws, Omroep West. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord