parkeren

Parkeren? Met deze tips is het een fluitje van een cent

Wie met de auto op pad gaat ontkomt er niet aan: parkeren. Een parkeerplaats vinden in Nederland is op sommige plekken al een uitdaging, maar de auto er dan ook nog eens netjes indraaien, is voor veel mensen een opgave. Toch zijn er een paar slimme trucjes waardoor parkeren vanaf nu een fluitje van een cent wordt.

Parkeersoorten

Om te beginnen is het belangrijk hoe u de auto parkeert. Achteruit, vooruit of fileparkeren. Achteruit heeft veel voordelen. U heeft een beter inzicht bij het indraaien, vaak meer ruimte en als u weg wilt rijden heeft u goed zicht. Vooruit is in sommige gevallen makkelijker. U komt aandraaien en draait hem de parkeerplaats op. Geen gedoe als er iemand achter u zit. Dan is er nog fileparkeren. De meest gebruikte manier is om achteruit file te parkeren. Zeker als er niet veel ruimte is.

Volledige aandacht bij het parkeren

Tegenwoordig zijn veel auto’s uitgerust met slimme camera’s en piepjes om u te helpen en te waarschuwen bij het parkeren. Toch blijft het belangrijk om zelf ook goed te blijven kijken en de volledige aandacht te hebben bij het parkeren. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen kunnen prikkels ons behoorlijk afleiden. Vooral die van bijvoorbeeld de navigatie en (harde) muziek. ” Je hebt je aandacht nodig voor het parkeren en alle andere prikkels die daar niet mee samenhangen werken afleidend”, aldus Tertoolen tegen RTL Nieuws. Dus een goede tip is om de navigatie en muziek uit te zetten als u gaat parkeren.

Kijken

Kijken. Het belangrijkste bij parkeren is kijken. Ook al wordt u geholpen door het vernuft van de auto, u ziet uiteindelijk het beste waar u de auto naar toe wilt draaien. Dus kijk of er genoeg ruimte is voor uw auto, rijd vervolgens 3 vakken verder dan het vak waar u wilt parkeren, kijk vervolgens in uw achteruitkijkspiegel en aan weerszijden of de weg echt vrij is. Het is minstens zo belangrijk om uw omgeving goed in de gaten te houden. Zet de auto in zijn achteruit, blijf kijken waar u naar toe wilt en rijd langzaam en blijf het verkeer om u heen in de gaten houden. Draai het stuur recht als u de lijnen ter hoogte van de deurhendel zitten en stuur dan langzaam terug zodat de auto recht in het vak staat.

Fileparkeren

Ook bij fileparkeren is het kijken, kijken en nog eens kijken. Begin daarmee om te bepalen of uw auto tussen de 2 auto’s past. We gaan even uit van achteruit fileparkeren. Zet de auto naast de auto voor de lege plek. Zorg dat er nog voldoende ruimte is tussen de auto’s, die kunt u straks gebruiken. Kijk goed om u heen of de weg vrij is, zet de auto in zijn achteruit en rijd langzaam naar achteren. Is de achterleuning ter hoogte van de achterkant van da auto naast u, draai dan de parkeerplaats in tot u ongeveer een centimeter of 30 van de stoeprand verwijderd bent. Draai het stuur terug en rijd door tot de auto recht langs de stoeprand staat.

Voorkom parkeerstress

Bent u geen ster met parkeren (weet, u bent niet de enige), laat u dan als u met iemand bent helpen. De meerijder kan buiten voor u kijken tot hoever u kunt rijden. Of zet de auto iets verder weg waar u wel meer ruimte hebt om te parkeren. Dat scheelt een hoop parkeerstress. Maar schroom ook niet dat als het niet in een keer lukt, het gerust nog een keer te proberen. Hoe vaker u het doet, hoe handiger u erin wordt. Het is vaak ook een kwestie van uw auto leren kennen. En heeft u een belangrijke afspraak waar u met de auto naar toe moet? Ga op tijd, dan heeft u alle tijd om de auto een goede plek te geven.

(Bron: RTL Nieuws, ANWB, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    simon55 says:

    Ik ben vrachtwagen chauffeur , en kom bijna dagelijks mensen tegen , die nog moeite hebben , terwijl er wel DRIE AUTO S Russen passen. Dat heet dacht ik zo , zondagrijder

      Sabrindy says:

      Hallo Simon55, een kleine correctie. Ik rij 51 jaar, mijn ervaring met parkeren is….. voor en achter een vloeitje ruimte? Ik schuif de auto er zo in. Maar…… het komt ook voor dat er idd 3 vrachtauto’s er in kunnen, en ik moet dan 2 of 3 keer steken! Dit is geen zeldzaam verschijnsel en een ieder, net zoals ik, op leeftijd en rij ervaring, zal dit kunnen beamen! Raar maar waar! 🙂