Duur 02:33
Gepubliceerd op 12 juni 2017

Goed voorbereid de bergen in

Nederlanders zoeken in de zomervakantie graag de bergen op om te wandelen. Maar wat we vaak onderschatten zijn de omstandigheden die we tijdens een bergwandeling tegen kunnen komen. Jaarlijks komen daardoor veel vakantiegangers in de problemen. Waar moet u op letten? En wat moet u beslist niet vergeten mee te nemen als u een bergwandeling maakt?

Plan de route

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid uw wandeltocht goed voor. Raadpleeg gidsen, kaarten en internet voor het bepalen van uw route. Vul deze informatie aan met die van de lokale toeristenbureaus. Zij kennen de omgeving en kunnen u helpen de juiste routes en paden te nemen voor een geschikte bergwandeling die bij u en uw wensen past. Naast een GPS-tracker of de routeplanner op uw telefoon is het altijd handig om ook een kaart bij u te hebben. Mocht de ontvangst van de telefoon wegvallen of de batterij van de GPS leeg zijn, dan brengt de kaart u altijd weer thuis.

Hoogteverschillen

Wandelen in de bergen is zwaar. In korte tijd gaat u naar grote hoogte en daalt u af. Dit heeft onmiskenbaar een wissel op uw lichaam. Het lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan de hoogteverschillen. Ga daarom rustig van start. Stem de tocht altijd af op uw kunnen en dat van het gezelschap. Zorg dat hierbij het wandelplezier voorop staat. Pauzeer regelmatig en houd u vochthuishouding op peil.

Het weer

Niets veranderlijker dan het weer, zeker in de bergen. Tijdens uw weg naar boven kan het weer zomaar omslaan. Het ene moment is het nog zonnig, het volgende moment regent het of komt u in een onweersbui terecht. Check voor u op pad gaat altijd de weersverwachting.

Uitrusting

Niet onbelangrijk is uw uitrusting. Zorg voor goed ingelopen stevige wandelschoenen. Met goede schoenen heeft u meer grip op vochtige hellingen, rotsen een sneeuwvelden. Schoenen die hoger zijn geven extra bescherming en steun aan de enkels. Ga, ondanks eventuele hitte, niet met een t-shirt en korte broek de bergen in, het weer kan zo omslaan. Doe bijvoorbeeld een afritsbare broek aan en neem een jack mee tegen de kou en regen. Bij voorkeur kleding die makkelijk droogt.

Tips

Vergeet vooral niet om een EHBO-kit mee te nemen. Altijd handig voor blaren en splinters die u onderweg kunt oplopen. Extra eten en drinken, zonnebrandcrème en een voldoende opgeladen telefoon is ook handig. Tip van Sid Houtman van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging: “Neem altijd een thermoskan heet water mee. Mocht u de weg kwijtraken en afkoelen door het omgeslagen weer, dan heeft u altijd iets bij u waardoor u opwarmt. Neem voor de zekerheid ook een klein spiegeltje mee. Mocht u in de problemen raken en de zon schijnt, dan kunt u met het spiegeltje op kilometers afstand contact maken.”

“Ga zo min mogelijk af van de gebaande paden. Respecteer de natuur. Geef de dieren die u onderweg tegenkomt de ruimte en ga niet zomaar een Alpenweide op om bloemen te plukken. Neem afval mee terug en laat niets achter in de natuur.”

Dit onderwerp is besproken in Groeten van MAX op maandag 12 juni 2017.

(Bron: Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer