NS

NS test 10-minutentrein op traject Amsterdam – Eindhoven

Werkt het om zonder spoorboekje treinen te laten rijden? NS en ProRail gaan het vanaf 6 september 2017 testen op het traject Amsterdam – Utrecht – Eindhoven.

Ervaring opdoen

Om ervaring op te doen met het ‘spoorboekloos rijden’ zet NS vanaf 6 september als proef 14 woensdagen lang 6 treinen per uur in op de route van Amsterdam naar Eindhoven. Vanaf december gaat de ’10-minutentrein’ dagelijks rijden op dit traject.

15 procent meer zitplaatsen

Dit moet voor treinreizigers over de hele dag zo’n 15 procent meer zitplaatsen opleveren, stelt NS-topman Roger van Boxtel in het AD. “Treinen zijn gewoon vol in de spits, dus het kan zijn dat die in het spitsuur niet leger is. Maar doordat er meer treinen zijn, kan het zijn dat er een treintje later wel meer kans op een zitplaats is. We gaan een enorme stap zetten op misschien wel de drukste lijn van Nederland.”

Extra vertragingen mogelijk

De test kan ook leiden tot het tegenovergestelde effect: extra vertragingen. “Vaker vertraging kan ik niet uitsluiten: een test is om te testen. Ik ben blij dat we de reizigers allemaal kunnen waarschuwen dat we 14 woensdagen gaan testen in het belang van de reizigers. We hebben geleerd uit het verleden dat we niet zomaar met iets moeten beginnen.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie