toeristen

Nederland in 2017 nog populairder onder toeristen

Was 2016 al een goed jaar voor het toerisme in Nederland, 2017 gaat daar nog eens overheen. Vooral uit onze buurlanden en de Verenigde Staten worden veel bezoekers verwacht.

16,2 miljoen bezoeken

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC Holland Marketing) schat in dat er dit jaar zo’n 3 procent meer toeristen ons land bezoekt. Dat komt neer op 16,2 miljoen toeristen. Afgelopen jaar waren dat er 15,7 miljoen, wat weer 5 procent meer was dan in 2015.

Veel toeristen uit de buurlanden

Vooral toeristen uit onze buurlanden komen graag naar Nederland. In 2016 kwamen er 7 procent meer Duitsers, met een totaal van ruim 4,5 miljoen. Daarnaast bezochten 2,1 miljoen Belgen ons land, wat 8 procent meer was dan het jaar ervoor en ook het bezoek vanuit het Verenigd Koninkrijk steeg met 8 procent, naar 2 miljoen.

Verenigde Staten

De groei vanuit de Verenigde Staten zet daarnaast stevig door. Bijna 1,2 miljoen Amerikanen bezochten ons land in 2016, wat 15 procent meer is dan een jaar eerder. Mede ingegeven door de aantrekkende economie en de goedkopere euro.

Japanners en Chinezen vermeden Europa

Er zijn ook opvallende dalingen te zien. Door de terroristische dreiging in Europa kwamen er in 2016 minder Japanse toeristen naar Nederland. Hun aantal liep met bijna een kwart terug. Japanners zijn “relatief risicomijdend”, aldus het NBTC. Ook ontving Nederland voor het eerst in jaren minder Chinezen (min 15 procent). Dat komt onder meer doordat het voor Chinezen lastiger is geworden om een visum te verkrijgen voor Schengenlanden. Russen en Brazilianen werden respectievelijk 19 en 30 procent minder gesignaleerd, wat vooral te maken heeft met de economische problemen in het eigen land.

Vanuit Azië wordt er wel weer groei verwacht. Zo zal het bezoek uit China na de daling in 2016 weer toenemen met zo’n 10 procent. Ook wat betreft Indonesië (plus 10 procent) en India (plus 15 procent) zijn de vooruitzichten gunstig. Het aantal bezoekers uit Japan zal naar verwachting stabiliseren.

(Bron: ANP)

Geef een reactie