blinden

Nederland eerste land waar alle stations toegankelijk zijn voor blinden

Blinden en slechtzienden kunnen vanaf dinsdag 31 oktober 2017 op alle stations in Nederland terecht. De Oogvereniging en ProRail vieren deze mijlpaal vandaag in Amersfoort.

Voelbare geleidingen

Na alle grote stations, waar al langer voorzieningen zijn, is dat nu ook bij de kleine stations het geval. De afgelopen jaren is er op de stations in totaal voor 90 kilometer aan voelbare en zichtbare geleidelijnen aangelegd. Bij liften en trappen zijn voelbare bordjes gemonteerd, die vertellen naar welk perron een trap leidt. Ook zijn er 5000 gesproken routebeschrijvingen van stations gemaakt en zijn obstakels uit de looproutes weggehaald. Voor de 4 grootste stations zijn daarnaast voelbare stationsplattegronden ontwikkeld. Blinden en slechtzienden kunnen hierdoor in principe op elk station hun weg vinden.

Lang gekoesterde wens

De klus heeft 4 jaar geduurd en 30 miljoen euro gekost. De Oogvereniging is blij met het resultaat. “Wat nu gerealiseerd is, is een lang gekoesterde wens”, zegt directeur Joep Aarts. Ook ProRail is te speken over het resultaat. “We zijn trots op de geleverde prestatie en we willen graag dat mensen die blind of slechtziend zijn de voorzieningen optimaal gaan gebruiken”, aldus Bram ‘t Mannetje van ProRail.

Rolstoelvriendelijk

Het project is onderdeel van een grote operatie. In 2030 moeten alle stations ook toegankelijk zijn voor rolstoelen. Daarvoor moeten op veel stations de perronhoogtes worden aangepast.

(Bron: ANP, nos.nl)

Geef een reactie