Maxime op reis: serene rust, beroemdheden en indrukwekkende bouwwerken op bijzondere begraafplaatsen in Parijs, Wenen, Washington en meer

Onder de noemer ‘MAXime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer bezoeken we plekken die misschien niet meteen voor de hand liggen als vakantiebestemming: namelijk bijzondere begraafplaatsen. Tijdens onze reizen hebben we er al verschillende mogen bezoeken. En echt, ze zijn het bezoeken meer dan de moeite waard.

Serene stilte

Wereldwijd hebben begraafplaatsen veel met elkaar gemeen. Ze zijn vaak gratis te bezoeken, mooi gelegen, er heerst een serene stilte en geliefden worden er geëerd met graven die van sober tot zeer extravagant gaan. Ook liggen er vaak beroemdheden begraven, die iedereen kent. En sommige gedeelten zijn ronduit vervallen, maar nog steeds imposant. We zetten er een vijftal op een rij die we tot nu toe bezocht hebben en die veel indruk op ons gemaakt hebben.

Père Lachaise, Parijs

De begraafplaats Père Lachaise in Parijs bestaat sinds 1804 en herbergt op het moment van schrijven bijna 70.000 graven en meer dan een miljoen overledenen. Een plattegrond of Google Maps is dan ook geen overbodige luxe. Bij de ingang Porte du Repos kunt u bij het Bureau de Conservation een gratis plattegrond ophalen of u kunt hem online downloaden (pdf). Bij de graven van beroemdheden kan het tijdens het hoogseizoen vrij druk worden. Sommige zijn veranderd in ware bedevaartsoorden. Bezoek deze dan net na of net voor sluitingstijd. Met 15 kilometer aan wandelpaden is het verder over het algemeen vrij rustig.

Onder anderen Edith Piaf, Oscar Wilde, Jim Morrison, Chopin en het echtpaar Yves Montand en Simone Signoret zijn er begraven. Ook Karel Appel heeft er zijn laatste rustplaats. Onlangs is het borstbeeld van Jim Morrisson teruggevonden, dat in 1988 van het graf gestolen is. Het is op het moment van schrijven nog niet bekend of het teruggeplaatst wordt. De begraafplaats is zo uitgestrekt dat u deze graven niet toevallig tegenkomt tijdens een wandeling. Het kan daarom een optie zijn om een gids te boeken. Dan komt u op de meest bijzondere plekken en hoort u ook gelijk alles over de geschiedenis.

Het graf van Edith Piaf op de begraafplaats in Parijs

Het graf van Edith Piaf op de begraafplaats in Parijs

Het graf van Jim Morrison op de begraafplaats in Parijs

Het graf van Jim Morrison op de begraafplaats in Parijs

Het graf van Oscar Wilde op de begraafplaats van Parijs

Het graf van Oscar Wilde op de begraafplaats van Parijs

Er worden nog dagelijks rouwdiensten gehouden, maar veel nieuwe graven komen er niet meer bij. Het gaat vooral om uitbreidingen van de familiegraven of plekken die vrijkomen nadat ze zijn ontruimd.

Zentralfriedhof, Wenen

Het Zentralfriedhof is één van de grootste begraafplaatsen van Europa en ligt net buiten de stad bij Wenen. Het is in 1874 geopend en heeft een oppervlakte van 2,5 vierkante kilometer. Er zijn 330.000 grafstenen te vinden en er liggen in totaal maar liefst 3 miljoen overledenen. Bijna 1.000 van de graven zijn ingericht voor prominenten uit de kunst, cultuur, wetenschap en politiek. Waaronder Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Arnold Schönberg, meerdere telgen van de Strauss-familie en zanger Falco.

Het graf van Franz Schubert op de begraafplaats in Wenen

Het graf van Franz Schubert op de begraafplaats in Wenen

Het graf van Ludwig van Beethoven op de begraafplaats in Wenen

Het graf van Ludwig van Beethoven op de begraafplaats in Wenen

Het graf van Johann Strauss op de begraafplaats in Wenen

Het graf van Johann Strauss op de begraafplaats in Wenen

Daarnaast liggen in de Kapellenhof alle Oostenrijkse presidenten vanaf 1945. Buiten de prachtig vormgegeven graven is ook de Karel Borromeuskerk in jugendstilstijl de moeite waard. In de catacomben daarvan is de sarcofaag van dr. Karl Lueger te zien, de meest geëerde burgemeester van Wenen. Ook kunt u een bezoek brengen aan het begrafenismuseum op het terrein, waar u meer leert over de wereld van rouwen en begrafenissen in Wenen. Daarnaast zijn er bijzondere stukken te zien, zoals historische rouwkoetsen en de herbruikbare doodskist van Joseph II. Als u ingang 2 neemt (Tor 2), dan bent u het dichts bij de bekende graven.

Cemitério dos Prazeres, Lissabon

Cemitério dos Prazeres is de grootste begraafplaats van Lissabon. Het is gelegen bij het eindpunt van tramlijn 28. Hier vallen allereerst de vele katten op, die er ontspannen rondlummelen. In plaats van graven staat deze begraafplaats vol met grafhuisjes. Letterlijk een stad der doden dus. De meeste voorzien van gordijntjes en sommige van tuintjes en grotere zelfs ingericht met huiselijke elementen als een bankstel. Er is duidelijk te zien wie er nog geld in het graf steekt en wie niet.

Vele huisjes zijn inmiddels vervallen en dat kan enigszins luguber zijn, doordat de gordijntjes ook vergaan zijn en het zicht daardoor vrij is op de erin aanwezige kist of kisten. Op het terrein liggen bekende Portugezen begraven, waaronder schilders en musici, maar ook vele brandweermannen. Doordat de begraafplaats bovenop een heuvel ligt, biedt hij een mooi uitzicht over de Taag en de Ponte 25 de april-brug.

De begraafplaatsen van brandweermannen

Op deze plek liggen brandweermannen begraven

Cementerio de Santa Ifigenia, Santiago de Cuba

De begraafplaats Cementerio de Santa Ifigenia in de plaats Santiago de Cuba is in 1868 aangelegd. Bedoeld om de slachtoffers van de Onafhankelijkheidsoorlog en een gelijktijdige uitbraak van gele koorts te huisvesten. In totaal zijn er meer dan 8.000 graven te vinden. Er liggen ook vele bekende Cubanen en historische figuren begraven. Zo is er een familiegraf van leden van de Bacardi-familie (bekend van de rum). Verder ligt Compay Segundo er (het bekendste lid van de Buena Vista Social Club), veel leden van Castro’s revolutionaire movimento, Tomas Estrada Palma (Cuba’s eerste president) en Carlos de Cespedes (de Vader des Vaderlands).

Graf van Emilio Bacardi op Cuba

Graf van Emilio Bacardi op Cuba

Graf van Compay Segundo op Cuba

Graf van Compay Segundo op Cuba

Graf van Tomas Estrada Palma op Cuba

Graf van Tomas Estrada Palma op Cuba

Veel graven zijn gemaakt van carrara-marmer en versierd met engelen. De belangrijkste Cubaan, Jose Marti, ligt in een achthoekig mausoleum, waarbij door soldaten de wacht wordt gehouden. Elk half uur is de wisseling van de wacht te zien. Op zondag 4 december 2016 is ook de urn met de as van de overleden voormalige leider Fidel Castro op Cementerio de Santa Ifigenia bijgezet.

Arlington National Cemetery, Georgetown, bij Washington

Net buiten Washington ligt in het pittoreske stadje Georgetown in de staat Virginia de Amerikaanse begraafplaats Arlington National Cemetery. Vanaf de heuvel waarop het ligt, is in de verte het Pentagon te zien.

Het is de grootste militaire begraafplaats van het land. Op het zeer uitgestrekte terrein is bij de ingang in het Welcome Centre een interessante expositie te bezoeken. Vervolgens kunt u aan een tocht over de begraafplaats beginnen. Er zijn graven te vinden van vele soldaten, waaronder een groot monument voor ‘de onbekende soldaat’, maar ook graven van bekende Amerikanen, zoals John F., Jackie en Robert Kennedy. Bij het graf van de onbekende soldaat is elk uur de wisseling van de wacht te zien en bij het graf van John F. Kennedy brandt een eeuwige vlam.

Wisseling van de wacht bij het monument voor de onbekende soldaat

Wisseling van de wacht bij het monument voor de onbekende soldaat

Eeuwige vlam bij de begraafplaatsen van de Kennedy's

Eeuwige vlam bij de begraafplaatsen van de Kennedy’s

In totaal is het de rustplaats voor meer dan 400.000 militaire veteranen en hun directe familie van de fronten van Irak en Afghanistan, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, het Koreaanse conflict, Vietnam, de Koude Oorlog en Amerikaanse burgeroorlog. Vanwege zijn ligging op een heuvel en de uitgestrektheid van het terrein, is het wandelen er intensief, maar het is ook mogelijk om een bustour te doen, waarbij u op verschillende plekken op de begraafplaats stopt.

Begraafplaatsen van Martin Luther King en Elvis, Atlanta en Memphis

Na ons bezoek aan Washington zijn we doorgereisd naar de zuidelijke staten. Waar we bijzondere graven bezocht hebben die boven de grond zijn gebouwd, met het oog op de vele overstromingen daar. Ook zijn we naar Savannah geweest, waar het naar eigen zeggen spookt en waar veel wordt geadverteerd voor nachtelijke bezoeken aan begraafplaatsen. Wij hebben ‘voor de zekerheid’ toch maar voor een bezoek overdag gekozen… In Atlanta hebben we de plek bezocht waar Martin Luther King geboren is én uiteindelijk begraven. Inmiddels tezamen met zijn vrouw Coretta Scott King.

zuidoost amerika

In Memphis hebben we tenslotte een bezoek gebracht aan Graceland, waar Elvis Presley begraven ligt. In het gezelschap van meerdere van zijn familieleden. Op het moment dat wij er zijn, gaat dat om Elvis zelf, zijn ouders (Gladys en Vernon) en oma van vaderskant. Inmiddels zijn daar graven bij gekomen voor zijn kleinzoon Benjamin Keough en dochter Lisa Marie Presley. Ook is er een gedenksteen voor Elvis’ tweelingbroer Jesse Garon, die bij de geboorte overleden is.

zuidoost amerika

Welke begraafplaatsen vindt u het bezoeken waard? Laat hieronder uw tips achter.

(Bron: Parijsalacarte.nl, Reisroutes.nl, Oostenrijk Magazine, Lonely Planet, Washington.org. Foto’s: redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie

Reactie

    Jeanna says:

    Jammer dat Margraten in Zuid-Limburg er niet bij staat! Netherlands American Cemetery and Memorial. Zó dichtbij en indrukwekkend!