Maxime op reis: Parijs

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer nemen we onze koffers mee naar de stad van de liefde: Parijs.

Tegen het einde van de ochtend komen we met de trein aan op Gare du Nord. Daar schaffen we meteen een meerdaagse pas aan voor het openbaar vervoer, de zogenoemde Paris Visite, die te gebruiken is in de metro, de bus en de RER. Het metrosysteem is goed geregeld in Parijs, maar de vele trappen zijn een minpuntje. Nadat we onze koffers bij het hotel hebben afgeleverd, dompelen we ons onder in het Parijse leven. De komende dagen staan allerlei kerken, musea, parken, pleinen en andere bezienswaardigheden op ons programma.

Place de la Concorde

We beginnen onze stedentrip bij het bruisende verkeershart van de stad: place de la Concorde. Het is moeilijk voor te stellen dat dit 18de eeuwse plein ooit het decor is geweest van de vele onthoofdingen tijdens de Franse Revolutie. Nu praalt een 3300 jaar oude obelisk midden op het plein. Place de la Concorde is erg mooi gelegen. Aan de ene kant zien we de Tuileries met daarachter het Louvre en aan de andere kant loopt de Champs-Elysées omhoog met in de verte de Arc de Triomphe.

img_3779

Champs-Elysées

We gaan de laatstgenoemde kant op voor een niet te onderschatten wandeling over de Champs-Elysées; de ‘Elysische velden’, zoals de naam in het Nederlands luidt, zijn namelijk 2 kilometer lang. De laan is zo’n 400 jaar geleden aangelegd als moderne rijweg. Een goede zet, want voor autobestuurders en motorrijders is het tegenwoordig een belangrijke route. Aan de lommerrijke laan liggen de winkels, bioscopen en eetgelegenheden.

img_4026

Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is in 1806 in opdracht van Napoleon Bonapartre gebouwd om zijn militaire macht aan de wereld te tonen. Het ontwerp is geïnspireerd op de triomfbogen van Titus en Septimus Severus uit het oude Rome, wiens allure Napoleon zich graag wilde aanmeten. Na de Eerste Wereldoorlog marcheerden Franse troepen door de boog om hun overwinning te vieren. Toen zijn ook het Graf van de Onbekende Soldaat en de Eeuwige Vlam toegevoegd. Nog altijd neemt de Arc de Triomphe een belangrijke plaats in op officiële gelegenheden, zoals de herdenking op Wapenstilstanddag. De Arc is voor het publiek opengesteld. We klimmen naar de top, waarvandaan we een mooi uitzicht hebben over het Parijse stratenontwerp van baron Haussmann.

img_4012 img_4016

Sur la Seine…

We sluiten onze eerste dag in Parijs af met een boottocht in de avond. Vlak voordat we aan de vaart beginnen, doen we een grappige ontdekking. Op het Île aux Cignes treffen we het kleinere zusje van het Vrijheidsbeeld. We wanen ons even in New York. Een grappig feitje: de replica is door de VS geschonken, 3 jaar nadat het Franse volk de Amerikanen het origineel cadeau deed.

img_4030 img_4047

Tijdens onze vaart ontwaren we onder andere de Eiffeltoren, het Louvre, de Notre-Dame en tal van andere gebouwen die de Parijse skyline sieren. De lichtstad doet zijn naam eer aan, want de meeste bezienswaardigheden zijn prachtig verlicht.

Montmartre

De volgende ochtend begeven we ons fris en fruitig naar Montmartre. Dit voormalige kunstenaarsdorp ligt op de gelijknamige heuvel in het noorden van Parijs. Ondanks dat het er tegenwoordig wemelt van de toeristen, is het knusse en pittoreske karakter behouden gebleven. Als eerste bezoeken we de Sacré-Coeur. Tussen ons en de kerk liggen tientallen traptreden, maar eenmaal boven is deze stevige klim de moeite waard geweest. Het uitzicht over de stad is adembenemend. De Sacré-Coeur is sinds haar inwijding in 1919 snel uitgegroeid tot één van de meest bezochte plekken in Parijs. Met recht, want deze oosters aandoende kerk is prachtig om te zien. Daarnaast heeft het een bijzondere historische waarde. De kerk is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Frans-Pruisische Oorlog en de bloederige gebeurtenissen tijdens de Commune gebouwd.

img_3796

img_3802

We dalen wat af naar de rue Lépic. Hier zien we het echte Montmartre: de keitjes, de knusse cafés en dorpse huizen tonen de geschiedenis van deze wijk. We kijken even binnen bij het café Aux Deux Moulins, voor Amélie-fans bekend terrein!

Galeries couverts

Ook in Parijs kan het flink regenen. Een tip: bezoek dan de galeries couverts, één van de publieke geheimen van de stad. Dit zijn overdekte passages die aan het begin van de 19de eeuw erg in trek waren. Ze waren een uitkomst voor winkelende Parijzenaren die geen last wilden hebben van modder, regen en sneeuw. De populariteit van de galeries nam snel af na de komst van de warenhuizen, maar tegenwoordig zijn ze weer volop te bezoeken. De passages liggen vlak bij elkaar en hebben elk hun eigen karakter. In de één vinden we gezellige barretjes en restaurants, in de ander winkeltjes met oude ansichtkaarten, postzegelverzamelingen en ouderwets snoepgoed.

shutterstock_639242059 shutterstock_323125859

Louvre

Er is één plek die al lange tijd op onze verlanglijst staat: het Louvre. Dit museum is met 35.000 objecten één van de grootste en beroemdste ter wereld. Het bevindt zich in het voormalige paleis van de Franse Zonnekoning. Die besloot in de 17de eeuw dat de stad hem te benauwd werd en verhuisde met zijn voltallige hofhouding naar Versailles. Sinds de 19de eeuw heeft het paleis zijn huidige functie. Het is aan te raden uw bezoek aan het Louvre goed voor te bereiden. Een tip is om op woensdag- of vrijdagavond te gaan. Dan is het een stuk rustiger in het museum. Ook is het handig van tevoren te bepalen wat u wilt bekijken. Er is werkelijk van alles te zien; van Egyptische sfinxen en Romeinse beelden tot Nederlandse meesterwerken en Franse historiestukken. De hoogtepunten zoals Mona Lisa en de Venus van Milo zijn met verschillende bordjes aangegeven. We dwalen zeker 4 uur rond door het museum. En zelfs dan hebben we slechts een fractie van de inhoud gezien. De rest bewaren we voor een volgende keer!

img_4292

img_4116 img_4275

Les Invalides

De volgende ochtend begeven we ons naar de linkeroever van de Seine om het graf van Napoleon te bezoeken. Al van verre zien we de gouden koepel van de Dôme des Invalides liggen. Les Invalides is in de 17de eeuw gebouwd als hospitaal voor gewonde oorlogsveteranen, maar huisvest nu het grootste oorlogsmuseum ter wereld. In dit complex bevindt zich de Dôme, die tegenwoordig de laatste rustplaats is van Napoleon. Na Napoleons overlijden in 1821 op Sint-Helena is zijn stoffelijk overschot bijna 20 jaar later naar Frankrijk gebracht. De bouw van het mausoleum nam nog eens 20 jaar in beslag. De overblijfselen zijn daar over 6 doodskisten verdeeld en in een roodporfieren sarcofaag geplaatst.

img_3713 img_3706

Musée Rodin

Achter Les Invalides ligt het museum van Rodin, dat zich bevindt in de voormalige woning van de beeldhouwer. Hôtel Biron is een prachtig herenhuis met een enorme tuin, waarin  allerlei sculpturen van Rodin staan, zoals De denker. In het huis zelf zijn nog meer beelden van de meester te vinden, maar ook aquarellen en schetsen.

img_3719

img_3717

Eiffeltoren

We hebben de Eiffeltoren al even aanschouwd, maar er nog niet echt bij vol daglicht van kunnen genieten. Het ontwerp is van de hand van Gustave Eiffel ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1889. De 324 meter hoge toren weegt zo’n 10.000 ton. Eigenlijk is het nog best bijzonder dat we hem vandaag de dag nog kunnen bezoeken. Aan het begin van de 19de eeuw was de toren niet populair en er waren plannen om hem te slopen. Uiteindelijk werden die verijdeld door de aanwezigheid van een uitzendmast. Maar goed ook, want al meer dan 200 miljoen mensen hebben de treden beklommen! Zo ook wij. Tijdens ons verblijf in Parijs hebben wel al heel wat prachtige uitzichten gehad, maar geen haalt het bij de Eiffeltoren. Oordeelt u zelf!

img_3865

Le Marais

De volgende stop is Le Marais, een wijk op de rechteroever van de Seine. Vroeger bestond het gebied uit moeras en wilde niemand er wonen. Dit veranderde in de 17de eeuw, toen aristocraten dit deel ontdekten en er chique herenhuizen met grote tuinen lieten bouwen. Daarna raakte de wijk in verval, maar sinds het midden van de 20ste eeuw is de wijk weer in opkomst. Tegenwoordig is het een trendy wijk, met allerlei boetiekjes en cafés. Le Marais is niet onder het mes van baron Haussmann gegaan, waardoor de kronkelige straatjes en de herenhuizen bewaard zijn gebleven. We treffen er vele musea, place des Vosges, de Joodse buurt en de ‘geheime’ tuinen bij de rue des Rosiers. Daar kunt u trouwens de lekkerste falafel van de stad eten. Place des Vosges is een echte aanrader. Het is het oudste plein van Parijs en heeft vele beroemde bewoners gekend, waaronder de schrijver Victor Hugo. Een grappig feit: indertijd was het een teken van rijkdom om huizen van baksteen te bouwen. Niet iedereen kon zich dit veroorloven, dus schilderden zij de bakstenen erop. Als u goed kijkt, kunt u nog enkele van deze geschilderde huizen vinden op place des Vosges!

shutterstock_244374040

Notre-Dame

Op zondagochtend trekken we onze nette kleding aan voor een bezoek aan de Notre-Dame. Sinds het leggen van de eerste steen in de 12de eeuw is de Notre-Dame al vele keren gerestaureerd, aangepast en uitgebreid. Nu kunnen we het ons niet meer voorstellen, maar in het begin van de 19de eeuw stond de kathedraal op het punt verloren te gaan. Victor Hugo, de schrijver van De klokkenluider van de Notre-Dame, startte een campagne om de kathedraal te redden. Met resultaat. Nu is de Notre-Dame één van de meest bezochte plekken in de stad. Een tip: woon één van de vele missen bij. Of u gelovig bent of niet, dit is een bijzondere ervaring. De kathedraal ligt op het Île de la Cité, het eiland waar de stad Parijs is gesticht. Wandelt u er vooral even rond. Ook het nabijgelegen Île St. Louis is een aanrader. Het is wat rustiger dan het Île de la Cité en u kunt er de beste ijsjes van de stad krijgen.

img_0920

img_0937 img_3507

La Grande Épicerie

Als u liefhebber bent van lekker eten en drinken, dan bent u aan het juiste adres bij La Grande Épicerie. In deze levensmiddelenafdeling van het luxewarenhuis Le Bon Marché zijn delicatessen vanuit de hele wereld te koop. Dan kunt u denken aan vele soorten thee, olijfolie, pasta en chocolade. Ook zijn er een patisserie, een bakker, verschillende slagers en een groente-afdeling te vinden. U kunt er ter plekke van genieten door een hapje te eten in het restaurant, maar ook rondkijken is een ervaring voor de zintuigen.

Jardin du Luxembourg

Onze laatste stop in Parijs is Jardin du Luxembourg, met 24 hectare een oase van rust in het drukke stadsleven. Maria de Medici gaf in 1615 opdracht tot de bouw van het paleis en de tuinen, omdat naar het schijnt omdat ze was uitgekeken op het Louvre. In het paleis zetelt tegenwoordig de Eerste Kamer en in de bijbehorende orangerie zit een museum. De tuinen zijn niet helemaal ontsnapt aan de bouwplannen van baron Haussmann, maar er is nog een groot deel van over. Jardin du Luxembourg is erg geliefd bij Parijzenaren. U kunt er bloementuinen, een grote vijver, bomenlanen en een theehuisje vinden. In de zomer laten kinderen vaak speelgoedbootjes varen in de vijver en zitten Parijzenaren te picknicken op het gras. Ook hardlopers maken er graag gebruik van.

img_3670

Onze stedentrip naar Parijs zit er hierbij op. We pakken onze koffers en keren met de trein terug naar Nederland. Parijs heeft ons overtuigd, we keren zeker nog eens terug! En u?

 

Geef een reactie