Luxor

Maxime op reis: Luxor in Egypte

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. We gaan deze keer naar Luxor, in Egypte, waar we verschillende overblijfselen van de farao’s van weleer bezoeken.

Alle toeristen verzamelen

Vanuit Nederland zijn er op het moment van schrijven geen rechtstreekse vluchten naar Luxor. Maar we verblijven een week aan de kust, in Hurghada en daarvandaan worden veel excursies uitgevoerd naar Luxor. We hebben het geluk dat in ons hotel naast ons nog een groepje Nederlanders dat op dezelfde dag wil doen. Daardoor kunnen we met een kleine bus vanuit ons hotel vertrekken. Omdat het best wel een eind rijden is, is de verzameltijd 4.30 uur en we vertrekken een kwartiertje later. Vanwege de veiligheid gaat het vervoer van toeristen in colonne.

Aangezien we tijdens een eerdere reis al eens naar Luxor geweest zijn, weten we dat we daarvoor eerst naar de verzamelplaats in Safaga moeten. Een klein uurtje later sluiten we daar aan in de lange rij met kleine en grote toeristenbussen. Nadat het papierwerk gecontroleerd is en de chauffeurs een rook- en gebedspauze achter de rug hebben, is het ‘klaar voor de start’.

Zonsopkomst

De 1e honderden kilometers leiden ons door de woestijn en dankzij de mooie zonsopkomst, die niet veel later inzet, zien we daar steeds meer van. Tijdens onze stop op een uur rijden van Safaga begint het al goed licht te worden. Kale zandvlaktes wisselen af met bergen en zo is er toch nog best wat variatie in het landschap te zien. Onderweg passeren we verschillende controleposten, waar elke keer de papieren worden bekeken. Dat gaat gepaard met de nodige drempels en dus met een gepaste snelheid.

Vanaf de 1e grote stad die we tegenkomen, Quena, komt er steeds meer leven in de brouwerij. De laatste 70 kilometer tonen ons het alledaagse leven van de Egyptenaren. We rijden langs vele kleine dorpjes langs het kanaal, waar het vanwege de vruchtbare en vochtige grond, bijzonder groen is. Wel is het aantal verkeersdrempels hier ontelbaar, dus we doen maar liefst 1,5 uur over dit laatste korte stukje.

Luxor

De tempel van Karnak

Even voor 10.00 uur arriveren we bij het grootste tempelcomplex van Egypte, de tempel van Karnak. Het is in Luxor zo’n 5 graden warmer dan aan de kust, maar doordat we er vroeg in het jaar zijn, is de temperatuur zeer aangenaam. Tijdens de zomermaanden kan het er extreem heet zijn. Over een tijdsperiode van vele honderden jaren zijn er door zo’n 30 opeenvolgende farao’s talloze bouwwerken verrezen, om verschillende goden te vereren. Het complex telt 3 tempels en is enorm groot, maar voor toeristen is alleen het deel met de hoofdtempel van Amon te bekijken.

Na een korte ronde met onze gids, waarbij hij ons vertelt over de belangrijkste tempels en de ontstaansgeschiedenis, krijgen we nog 35 minuten om zelf rond te kijken. Dat is bij lange na niet voldoende om alle bezienswaardigheden de aandacht te geven die ze verdienen, maar dat is de consequentie van zo’n dagtocht. Heeft u meer tijd tot uw beschikking, ga er dan vroeg op de dag of aan het einde van de dag heen. De karrenvrachten (oftewel bussen) vol toeristen zijn er dan nog niet of niet meer. Bij de toegangspoort is nog goed te zien hoe ze de pyloon in vroeger tijden gerealiseerd hebben. Middels een heuvel van zand en stenen, zodat ze steeds hoger blokken hebben kunnen leggen.

Luxor: pyloon

Buiten uiteenlopende bouwwerken, beelden en obelisken, springen vooral de indrukwekkende zuilenrijen in het oog. In 16 rijen zijn er in totaal 134 van geplaatst. Oorspronkelijk hebben die de daken van de hypostyle zaal gedragen, maar die daken zijn in verloop van tijd verloren gegaan. Nog steeds geven de rijkversierde zuilen een goede indruk van hoe het ooit geweest moet zijn. Op een aantal plekken zijn vrouwen vakkundig bezig met schoonmaakwerkzaamheden, zodat ze ook voor de komende periodes weer goed bewaard blijven.

Karnak

zuilenrij

luxor

Maak een wens…

Bij het kunstmatig aangelegde heilige meer, ooit bedoeld voor priesters om rituelen uit te voeren, is het beeld van de scarabee, de mestkever te vinden. Een plek die veel toeristen aantrekt. Dit omdat het volgens de overleveringen geluk brengt om er omheen te lopen. Voorheen is de overtuiging dat het vrouwen vruchtbaarheid brengt, tegenwoordig doen mensen vooral zelf een wens. Over hoeveel rondjes dat precies moeten zijn, verschillen de meningen tussen 3 en 7, maar wij lopen er voor de zekerheid 7!

scarabeeVaartochtje over de Nijl

We gaan vervolgens voor een vroege lunch naar een hotel aan de Nijl. Gelukkig hebben we vanuit het hotel ook al een ontbijt-box meegekregen, dus aan energie hoeft het ons vandaag niet te ontbreken. Nadat we lekker gegeten hebben, lopen we rechtstreeks van het terras van het hotel naar de voor ons klaarliggende boot. We varen met ons gezelschap naar de overkant, waar onze bus alweer op ons staat te wachten.

Luxor: boot

De tempel van Ramses III in Medinet Habu

De volgende tempel die we bezoeken ligt op een minder groot complex, maar staat bekend als één van de best bewaarde overblijfselen van Egypte. De indrukwekkende pylonen van de toegangspoorten met duidelijke hiërogliefen en tekeningen maakt het al meer dan de moeite waard. De tempel is door Ramses III gecreëerd, die van 1185 tot 1153 v.Chr geregeerd heeft, en is toegewijd aan de god Amon.

De vele reliëfs in de tempel tonen het strijdtoneel van Ramses III tegen de volkeren tegen wie hij het opgenomen heeft. Waaronder de Nubiërs, Libiërs en Syriërs. Er is ook een klein deel gebouwd door koningin Hatsjepsoet, de 1e vrouwelijke farao’s van Egypte. Ook deze tempel bevat een hypostyle zaal met imposante zuilen. Tegenwoordig grotendeels zonder dak, maar prachtig kleurig versierd.

Medinet Habu

Medinet HabuLuxor: Medinet Habu

Luxor

Basaltfabriek

Het is nu tijd voor de commerciële stop. In sommige tours naar Luxor worden er wel 3 van dit soort bezoeken verwerkt, maar in ons geval gelukkig maar 1. Ze zijn bedoeld om de plaatselijke bevolking geld te laten verdienen en zijn voor de toeristen zelf vooral tijdrovend. In ons geval bezoeken we een basaltfabriekje, waar allerhande beeldjes vervaardigd en verkocht worden. Vervolgens gaan we verder met onze tour en staat de Vallei der Koningen op het programma.

Vallei der Koningen

De vallei der Koningen is de plek waar Howard Carter in 1922 het graf van Toetanchamon ontdekt heeft. Er zijn tot nu toe in totaal 63 koninklijke graven gevonden en er wordt nog steeds verder gezocht. Tijdens een bezoek worden meestal 3 van de graven bezocht, in een steeds wisselende samenstelling. Het graf van Toetanchamon kan ook bezocht worden, maar hier moet een apart ticket voor worden gekocht. Helaas krijgen we daar vandaag de tijd niet voor. De schatten die het graf ooit rijk was bevinden zich tegenwoordig in Caïro en andere plekken op de wereld, maar toch blijft het bijzonder om op de plek te zijn van de meest tot de verbeelding sprekende mummie die ooit gevonden is.

Toetanchamon

Voor ons staan vandaag de graven van Ramses I, IV en IX op het programma. Via brede gangen, die ons langzaam de diepte in leiden, betreden we de 3 graven achtereenvolgens. Bij ons vorige bezoek is fotograferen nog niet toegestaan (of oogluikend, tegen de betaling van een klein bedrag aan de bewaarders), maar nu, met de vele mobiele telefoons, die zonder flits prima foto’s maken, zit er niet langer een verbod op.

Vallei der Koningen

Ramses

Ramses IX

Ramses IX

Ramses IV

Ramses IV

Luxor

Tempel van Hatsjepsoet

Na de mannelijke farao’s, gaan we nu op bezoek bij de tempel van de vrouwelijke farao Hatsjepsoet. Ze is aan de macht gekomen na het overlijden van achtereenvolgens haar man en haar stiefzoon. 20 jaar na haar dood heeft Thoetmosis III er alles aan gedaan om de bewijzen van haar bestaan uit te wissen, maar hij is daar niet (geheel) in geslaagd.

Het immense tempelcomplex is uitgehouwen in de bergen en doet met zijn strakke lijnen ook zoveel eeuwen later nog ietwat modern aan. Maar als u dichterbij komt, kunt u ook weer genieten van vele beelden en hiërogliefen. Terwijl wij er zijn worden er voorbereidingen getroffen voor een muziekoptreden. We moeten daarom wel een beetje slalommen om alle boxen en apparatuur heen. Het lijkt ons wel een machtige plek voor een openluchtconcert, maar wij zullen dan alweer onderweg terug zijn naar Hurghada.

Hatsjepsoet

Luxor: Hatsjepsoet

Luxor

Hatsjepsoet

Laatste stop in Luxor: de Kolossen van Memnom

Als laatste op onze route in Luxor, komen we nog langs de Kolossen van Memnom. Deze 20 meter hoge beelden, die Amenhotep III voorstellen, zittend op zijn troon, zijn te vinden langs de weg bij de dodentempel van Amenhotep III. Ze zijn zo’n 3.400 jaar geleden gebouwd om de tempel van de koning te beschermen, maar naast de kolossen is er verder niet veel meer van deze tempel over. De beelden zelf zijn door een aardbeving beschadigd geraakt, maar niet minder imposant.

Luxor: Memnom

Na deze laatste stop maken we ons op voor de terugweg richting kust en dromen we alvast weg naar ons volgende bezoek aan Egypte. Wanneer we het langverwachte nieuwe museum willen bezoeken in Caïro. Maar dat is voor een toekomstige Maxime op reis.

Onder de noemer Maxime op reis leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Klik hier voor een compleet overzicht en meer reisverhalen.

(Bron: redactie MAX Vandaag, royalagypte.nl, Columbus Magazine, archeologieonline.nl, rondreis.nl, Landious Travel, National Geographic, egypt.travel.nl. Foto’s: redactie MAX Vandaag, hoofdfoto en kolossen van Memnom: Shutterstock)

Geef een reactie