Athene

Maxime op reis: Athene, Griekenland

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer maken we een rondreis over het vasteland van Griekenland. Waarbij we beginnen in hoofdstad Athene en vervolgens de vele bezienswaardigheden uit de oudheid bewonderen op de Peloponnesos. Waarna het laatste gedeelte van onze reis, naar Kalambaka in Centraal-Griekenland, letterlijk in het water valt, door storm Daniël. In dit 1e deel leest u over Athene.

Akropolis

Nadat onze eerder geboekte reis in 2020 vanwege de Corona-crisis is gecanceld, reizen we dit jaar alsnog naar Griekenland. Onze rondreis start in Athene. We hebben er slechts 1 volle dag, die we besteden met het bekijken van de hoogtepunten uit de Griekse oudheid in die stad. Als 1e reizen we vroeg in de ochtend met de metro naar de Akropolis. Vanaf ons hotel hebben we hem in de verte al zien liggen. Op de 156 meter hoge tafelberg liggen verschillende restanten, waaronder de imposante parthenon.

Ondanks het vroege uur stijgt de temperatuur rap naar 30 graden en de drukte neemt ook snel toe. We passen ons tempo erop aan en bewonderen achtereenvolgens onder andere het Dionysustheater (dit is het oudste theatergebouw in Europa en de bakermat van de antieke tragedie), het 2e theater: het Odeon van Herodes Atticus, de Oude Athenatempel en het parthenon. Het parthenon is wat ons betreft één van de meest iconische bouwwerken ter wereld. Het stamt uit de 5e eeuw v.Chr. en is gebouwd als tempel voor de beschermgodin van de stad: Athena Parthenos. Het is gemaakt van marmer en een groot deel van de oorspronkelijke zuilen zijn bewaard gebleven of door de jaren heen gerestaureerd.

Athene

Dionysustheater

Dionysustheater

Dionysustheater van bovenaf.

Odeon van Herodes Atticus

Odeon van Herodes Atticus

Oude Athenatempel

Oude Athenatempel

parthenon

Parthenon

AthenePhilopappos heuvel

We hebben gekozen voor een combiticket, dat we van tevoren al online in Nederland geregeld hebben. Hiermee hebben we ook toegang tot andere oudheden in de stad. Vervolgens wacht de Philopappos heuvel. Het kost ongeveer een kwartier om de 147 meter hoge heuvel te beklimmen. In de hitte een aardige uitdaging. Maar het biedt een weergaloos uitzicht op de Akropolis en de rest van Athene. Op de top vindt u het marmeren grafmonument van Philopappos, dat in 116 na Chr. is gebouwd.

Philopappos heuvel

grafmonument van Philopappos

Grafmonument van Philopappos

Agora van Athene

De Agora van Athene, ook wel de oude Agora genoemd, is oorspronkelijk als marktplein gebruikt. Later wordt het ook een ontmoetingsplek, om te debatteren en socialiseren. Onder andere de filosoof Socrates heeft er graag vertoeft. Daarnaast heeft de Agora dienst gedaan als religieus centrum. Er zijn daarom verschillende restanten van tempels te vinden. Ook is de Stoa van Attalus herbouwd. In dit langwerpige gebouw, met lange zuilengang, is tevens een klein museum te vinden.

Agora van Athene

Athene

Stoa van Attalus

Agora van Athene

De Agora van Athene van bovenaf.

AtheneWisseling van de wacht op het Syntagma plein

Op televisie hebben we het volgende fenomeen een paar keer gezien, maar nu is het tijd om het in het echt te aanschouwen: de wisseling van de wacht bij het graf van de onbekende soldaat op het Syntagmaplein, voor het parlementsgebouw. De volgende wisseling vindt om 12.00 uur plaats en we moeten er flink de pas in zetten, om er op tijd bij te zijn. De soldaten zijn gekleed in een karakteristieke outfit, met grote pompons op hun schoenen. Ze worden ook wel Evsones genoemd en ze bewaken het monument van de onbekende soldaat 24 uur per dag, 7 dagen per week. Voor ons is de hitte midden op het plein een uitdaging, dus we kijken vol ontzag hoe de soldaten hun acrobatische kapriolen uithalen. Mocht u op een zondag in Athene zijn, kies dan voor de wisseling van 11.00 uur. Dat gaat onder begeleiding van een militaire band en een groot regiment Evzones. Ook worden er dan kransen bij het graf neergelegd.

Athene

Syntagma plein

Athene

De tempel van de Olympische Zeus

Nadat we op een terras in de schaduw zijn afgekoeld met een lekkere Griekse lunch, begeven we ons naar de volgende bezienswaardigheid: de tempel van de Olympische Zeus. Deze tempel heeft oorspronkelijk 104 zuilen, maar daar zijn er maar enkele van bewaard gebleven. Na verschillende renovaties, staan er tegenwoordig 16 van overeind. Vlakbij staat de Hadrianius Poort, uit het jaar 131 na Chr. Het is de symbolische poort tot Athene en aan de overkant vindt u de aantrekkelijke wijk Plaka. Daar willen we in de avonduren een bezoek aan brengen.

Athene

tempel van de Olympische Zeus

Hadrianius Poort

Het oude Olympisch stadion: Stadion Panathinaiko

Maar eerst bezoeken we het oude Olympisch stadion: Stadion Panathinaiko, ook wel Panatheens stadion genoemd. Het marmeren stadion is herbouwd voor de 1e moderne Olympische Spelen, van 1896. Op de plek waar in 330 voor Chr. al de Panatheense spelen gehouden zijn, de Atheense versie van de spelen. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 is het nog gebruikt voor de finish van de marathon. Tegenwoordig wordt het stadion alleen nog gebruikt voor de marathon van Athene en door joggers en sportende schoolklassen.

Olympisch stadion

Olympisch stadionRomeinse Agora

Naast de Oude Agora bezoeken we de Romeinse Agora, die daar ten oosten van ligt. Deze Agora is gebouwd met behulp van donaties van Julius Caesar en Augustus. Buiten overblijfselen van zuilen is hier een unieke toren te vinden, de Toren van de Winden. Op de 8 kanten staan de goden van de wind afgebeeld. Zo hebben mensen in vroeger tijden de windrichting kunnen bepalen. Door middel van de schaduwen van het bouwwerk hebben ze daarnaast de tijd kunnen aflezen.

Romeinse Agora

Romeinse AgoraBibliotheek van Hadrianus

Noordelijk van de Romeinse Agora ligt de Bibliotheek van Hadrianus. Vernoemd naar de opdrachtgever van de bouw, keizer Hadrianus. Het complex bestaat uit meer dan alleen een biblilotheek. Oorspronkelijk zijn er ook leslokalen, tuinen en vijvers te vinden. Tegenwoordig staat er nog een deel van de muur overeind, die het complex ooit compleet ommuurd heeft. Ook zijn enkele zuilen van de zuilenrijen bewaard gebleven.

Bibliotheek van Hadrianus

Bibliotheek van Hadrianus

Plaka

We sluiten ons bezoek aan Athene af in de voormalige volksbuurt Plaka. Tegenwoordig herbergen de gezellige, kleurrijke straatjes vele toeristische winkels, restaurants en bars. Door de talrijk aanwezige en bloemrijke beplanting, zoals Bougainville, krijgen we er een echt vakantiegevoel. De wijk ligt op een steenworp afstand van de Akropolis. En ook de hierboven beschreven Romeinse Agora en Bibliotheek van Hadrianus bevinden zich in deze wijk.

Plaka

We hebben een goede indruk gekregen van deze mooie stad, al hebben we nog veel te zien bij een eventueel volgend bezoek. Voor nu is het tijd om aan onze rondreis te beginnen, maar dat leest u in een volgende Maxime op reis.

Onder de noemer Maxime op reis leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Klik hier voor een compleet overzicht en meer reisverhalen.

(Bron: redactie MAX Vandaag, Athene.nl, Griekenland.net, Athenetips.nl, panathenaicstadium.gr. Foto’s: redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie