Westminster Bridge

Londen opgeschrikt door aanslag

Londen is op 22 maart 2017 getroffen door een terroristische aanslag. Precies op de dag dat België de aanslagen in Brussel van een jaar eerder herdacht. Tot nu toe zijn 4 personen, inclusief de dader, overleden. Er liggen nog 29 gewonden in het ziekenhuis. Van hen verkeren 7 in kritieke toestand.

De dader van de aanslag is gisteren eerst met een auto op voetgangers ingereden op de Westminster Bridge. Zijn wagen is even verderop tot stilstand gekomen tegen een hek. Daarop is de bestuurder uitgestapt en heeft hij met een mes politiemensen aangevallen bij het parlementsgebouw. Vervolgens is hij neergeschoten door de politie.

Nederlanders

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er geen aanwijzingen zijn van Nederlandse doden en gewonden. Leerlingen van een middelbare school in Bergen op Zoom waren wel getuige van de aanslag bij het parlement in Londen, maar ze zijn niet gewond geraakt. De scholieren waren opgesplitst in 2 groepen. 1 van de 2 groepen was op het moment van de aanslag bij het parlement, de andere elders in de stad. In overleg is besloten dat de schoolreis wordt afgebroken.

Dader

In een persconferentie heeft premier Theresa May aangegeven dat de dader van de aanslag in Groot-Brittannië is geboren. Ook heeft May gezegd dat de Britse veiligheidsdienst ooit onderzoek naar hem heeft gedaan. Hij werd toen verdacht van gewelddadig extremisme, maar hij was de laatste tijd niet meer in beeld bij de Britse inlichtingendiensten.  Zijn identiteit is nog niet bekendgemaakt. De dader zou volgens de Britten zijn geïnspireerd door het internationale islamitische terrorisme.

Islamitische Staat

Islamitische Staat (IS) heeft vandaag de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Londen opgeëist. ,,De dader van de aanslag voor het parlement was een soldaat van Islamitische Staat. Hij voerde de operatie uit als reactie op een oproep om burgers van de coalitie te treffen.” Dit staat in de verklaring die via het aan IS-gelinieerde persbureau ‘Amaq’ is verspreid. Met het woord ‘coalitie’ verwijst IS naar de partijen die samenwerken in de strijd tegen de terreurgroep. De Britse autoriteiten vermoeden dat de dader op eigen houtje heeft gehandeld.

Verijdeld

Bij een anti-terreuractie zijn 8 personen opgepakt en op 6 plekken huiszoekingen gedaan. Dit is onder andere in Birmingham gebeurd. Het Britse hoofd van de dienst terreurbestrijding zegt dat er vandaag ook nog onderzoek wordt gedaan rond het parlementsgebouw in Londen. Premier Theresa May noemt de aanslag “ziek en verderfelijk”. Volgens haar zullen de Britten hun leven weer oppakken. Het parlement gaat vandaag gewoon aan het werk. De veiligheidsmaatregelen zijn wel verscherpt, maar er zijn geen aanwijzingen voor andere terreuracties. De Britse minister van Defensie, Michael Fallon, heeft verklaard dat de politie alleen al over het afgelopen jaar meer dan 12 terreuraanslagen heeft verijdeld. Volgens hem is de aanslag van gisteren, met ‘spullen uit het dagelijks leven’, moeilijker tegen te gaan. De beveiliging van het parlementsgebouw wordt wel tegen het licht gehouden.

Queen Elizabeth

De Britse koningin Elizabeth heeft haar medeleven geuit aan de slachtoffers. “Mijn gedachten, gebeden en mijn diepste medeleven zijn voor al diegenen die door het verschrikkelijke geweld van gisteren zijn getroffen.” Elizabeth zou vandaag samen met haar echtgenoot prins Philip het nieuwe hoofdgebouw van de politie in Londen openen maar dat gaat door de aanslag niet door. “Om zeer begrijpelijke redenen”, aldus de koningin. Ze zegt uit te kijken naar een nieuwe gelegenheid om het hoofdkwartier te bezoeken. Ze heeft ook haar “duurzame dank en bewondering” geuit voor de politiemensen en anderen die na het incident te hulp zijn geschoten.

Dreigingsniveau Nederland

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft vlak na de aanslag gezegd dat er in Nederland geen aanleiding is om extra maatregelen te nemen. Wel houdt het NCTV de gebeurtenissen in Londen nauwlettend in de gaten. Het dreigingsniveau in Nederland is op het moment substantieel, de vierde stap op de ladder van 5 dreigingsniveaus. Dat wil zeggen dat de kans op een aanslag reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn. Die situatie is sinds maart 2013 van kracht.

(Bron: ANP/NOS)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Onze overheden moeten maar blijven ontkennen dat moslim psychopaten onze verworvenheden willen vernielen. Op het moment van de Britse aanslag in Londen, was er een bijna aanslag in Rotterdam. Onze politiemacht kwam niet verder als de dader over de grens zetten, naar Belgie. Twee dagen later pleegde deze man een bijna aanslag in Antwerpen. Op het allerlaatste moment werd hij gearresteerd, dankzij alarm van omstanders. in zijn auto, waarmee hij trachtte winkelend publiek, dood te rijden, trof de politie wapens en munitie aan. De dader was gedrogeerd met drugs en drank. IK kan alleen maar vaststellen, schande voor de politie in Rotterdam, die bijna een massamoord op hun geweten hadden.