Reizigers Schiphol moeten lange adem hebben

Wie dezer dagen van een welverdiende vakantie gaat genieten en daarvoor Schiphol als vertrekpunt heeft, moet momenteel een lange adem hebben. Beperkt treinverkeer, verscherpte controles en een storing in de bagageverwerking zorgen voor behoorlijke overlast.

Beperkt treinverkeer

Spoorbeheerder ProRail is zondagavond begonnen met het aansluiten van nieuwe sporen tussen Duivendrecht en Schiphol. Hierdoor is er 9 dagen lang geen treinverkeer mogelijk tussen het vliegveld en Duivendrecht en vandaag ook niet tussen Sloterdijk en de luchthaven. NS zet bussen in, maar door de extra veiligheidscontroles rondom Schiphol doen die bussen er langer over dan gepland. De bussen kunnen namelijk niet over een speciale busbaan en belanden daardoor tussen de rest van het verkeer naar de luchthaven.

Veiligheidscontroles

Sinds afgelopen weekend vinden op Schiphol extra veiligheidscontroles plaats vanwege een ‘signaal’ dat betrekking heeft op de luchthaven. Wat dat precies inhoudt, is niet bekend gemaakt. Ook is niet duidelijk hoe lang de maatregelen nog voortduren, maar de komende tijd blijven ze in elk geval van kracht. Volgens de NOS zou er rekening gehouden worden met een scenario waarbij een klein kaliber vuurwapen voor een aanslag wordt gebruikt, zoals een pistool. Mensen die naar Schiphol reizen, met trein of auto, moeten de komende periode rekening blijven houden met steekproefsgewijze controles door de Koninklijke Marechaussee rond de luchthaven. De extra controles leiden tot files op de toegangswegen naar Schiphol en het advies vanuit de luchthaven is om een half uur extra tijd in te plannen voor uw reis naar Schiphol.

Bomdreigers

Tegelijkertijd met de extra controles zijn er inmiddels een tweetal incidenten geweest. Een 36-jarige Rotterdammer is vanmorgen opgepakt op het station van Schiphol, omdat hij in de trein ernaartoe agressief was en vreemde opmerkingen had gemaakt met daarin het woord bom. Marechaussees wachtten de trein op en haalden de man van boord. De 41-jarige man die gisteren in een NS-bus op de A4 een opmerking maakte over een bom, is dezelfde dag nog na verhoor door de politie vrijgelaten. Hij blijft echter wel verdachte van bedreiging, maakte de politie vandaag bekend.

Stakingen

Reizigers die met KLM of EasyJet reizen doen er de komende tijd goed aan om het nieuws in de gaten te houden. Bij beide maatschappijen voert het personeel actie voor een betere cao. In het geval van EasyJet zijn er stakingen van de piloten geweest en er is bekend gemaakt dat zij dat op korte termijn opnieuw zullen doen. Die acties worden hoogstens 6 uur van tevoren aankondigd, zodat wordt voorkomen dat piloten uit andere landen kunnen worden inzet om de staking te breken.

Koninklijke Marechaussee

Eerder dit jaar werd al gewaarschuwd dat er lange rijen kunnen ontstaan voor de paspoortcontrole op Schiphol, door onderbezetting bij de Koninklijke Marechaussee. De marechaussee heeft inmiddels inderdaad moeite om Schiphol te beveiligen. “Dit houden we niet heel lang meer vol”, zegt voorzitter Ton de Zeeuw van de vakbond Marechausseevereniging in het AD. Volgens De Zeeuw “lopen marechaussees op hun tandvlees”. De Zeeuw wil dat er extra mensen bij komen.

Storing

Nadat alle hobbels op weg naar de vakantiebestemming overwonnen zijn, is er nog de kans dat de koffers in Nederland achterblijven. Door een defect bagagesysteem zijn er afgelopen weekend 9000 koffers niet met de vluchten meegegaan. Vele vakantiegangers zitten uiteindelijk dus zonder hun persoonlijke spullen op de plaats van bestemming. Inmiddels zijn 4000 koffers bij hun eigenaren teruggebracht. De resterende 5000 worden zo spoedig mogelijk nagezonden.

(ANP)

Geef een reactie