Let op voor brugklassers in het verkeer

De 1e scholen openen weer de deuren en dus is het oppassen geblazen in het verkeer met vooral brugklassers die voor het eerst met de fiets hun nieuwe route fietsen.

30 procent meer ongevallen

Veilig Verkeer Nederland start in Utrecht de campagne De scholen zijn weer begonnen. Utrechtse brugklassers leggen daarbij aan weggebruikers uit waarom zij extra alert moeten zijn in het verkeer. In de 1e weken na de zomervakantie vinden er ruim 30 procent meer ongevallen plaats dan in de rest van het jaar. Een groot deel daarvan is met 12- en 13-jarige scholieren.

Onervaren fietsers

Directeur van Veilig Verkeer Nederland, Felix Cohen: “Na de zomervakantie zijn er ieder jaar weer veel nieuwe kinderen op de schoolroute. Automobilisten moeten dan altijd weer even gewaarschuwd worden om extra op te letten omdat kinderen in grote groepen, lopend en op de fiets op weg zijn naar school. Er zijn veel nieuwe kinderen op de schoolroute en ook veel onervaren fietsers. Onze campagnespandoeken zijn in deze periode daarom in 86% van de gemeenten in Nederland nadrukkelijk zichtbaar boven de straten”.

Campagnekrant

De campagne is de komende weken rondom de start van het nieuwe schooljaar zichtbaar met de bekende spandoeken en sandwichborden. Dit jaar is er voor het eerst ook een campagnekrant uitgebracht, die bij ruim 325.000 huishoudens op de deurmat valt. Veilig Verkeer Nederland hoopt dat deze krant een aanleiding is tot een gesprek hierover aan de keukentafel over verkeersveiligheid.

Bent u na de vakantie extra op uw hoede voor onervaren fietsers?

(Bron: vvn.nl, ANP)

Geef een reactie