verkeersdelicten

Verkeersdelicten binnenkort zwaarder bestraft

Minister Blok van Veiligheid en Justitie werkt aan een wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat daders van ernstige verkeersdelicten zwaardere straffen krijgen. De nieuwe wet zal vooral van toepassing zijn op mensen die rijden onder invloed, doorrijden na een ongeluk of de weg op gaan zonder rijbewijs. Ook op gevaarlijk rijgedrag zonder ernstige gevolgen komt een hogere straf te staan.

Onderzoek

Het voorstel van de minister is het antwoord op een recent gepubliceerd onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar de bestraffing van verkeersdelicten. Uit dit onderzoek blijkt dat straffen die gegeven worden aan mensen die een ernstige verkeersovertreding maken, vaak te laag zijn. Voor gevaarlijk rijgedrag geldt in Nederland bijvoorbeeld een maximale straf van 2 maanden cel. Hoe hoog de nieuwe straffen gaan worden, is nog niet bekend.

Afschrikken

Naast de minister, vindt ook de organisatie Veilig Verkeer Nederland (VVN) het verhogen van de straffen een goed idee. “Liever vandaag dan morgen. Gevangenisstraf of het rijbewijs afnemen schrikt beter af dan boetes, want daar lachen dat soort mensen om”, aldus een woordvoerster tegenover het Algemeen Dagblad.

In welk jaar we de hogere straffen op verkeersdelicten kunnen verwachten, is nog niet duidelijk.

(Bron: ANP, Rijksuniversiteit Groningen, Rijkswaterstaat, Algemeen Dagblad)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Alleen maar smoesjes om meer geld te genereren . Niemand bij de politie , justitie, of overheid is geinteresseerd in het rijgedrag van weggebruikers, behalve dan dat de kassa gaat rinkelen. Er worden al jaren lang alleen maar maatregelen genomen, om de kas te spekken van de overheid. Als de overheid het moraal zo hoog in het vaandel heeft, moet de overheid zich ook druk maken over: Geitenkoorts (Q-koorts) slachtoffers, gaswinning slachtoffers, Telecommaffia slachtoffers, verkeersslachtoffers. Ik noem hier een paar groepen, die ernstig schade hebben geleden, door het wangedrag van geldwolven. Al die slachtoffers staan al jaren in de kou.

    gzinken says:

    Het wordt alleen beter als bij iedere overtreding een tijdelijke of bij zware overtreding (dood door schuld)een geheel ontzegging van de rijbevoegdheid en betalen voor de gehele kosten die daar aan vastzitten.