schiphol

Jassen, tassen en een geit: we laten van alles liggen op Schiphol

De afdeling verloren voorwerpen op Schiphol draait overuren tijdens deze zomervakantie. Dagelijks laten reizigers van alles liggen op de luchthaven. Van mobieltjes, tassen, jassen en computers, u kunt het zo gek niet bedenken of het blijft achter. Het AD heeft een kijkje genomen achter de schermen bij de afdeling Lost & Found die ook heel opmerkelijke dingen vinden. 

Een geit

We nemen wat met ons mee op vakantie. Dat er dan wel eens iets zoek raakt is ook niet gek. Het depot ligt vol met jassen, tassen, telefoons, portemonnees en andere verloren elektronica. Maar ook rijstkokers, boormachines en spelcomputers. Klaas Kan van Lost & Found kent ook uitzonderlijke gevallen: een geit. “We hoorden een jammerlijk gemekker uit een van de kluisjes komen. Toen we de deur openmaakten, stonden we oog in oog met een gestrest dier.” Achteraf bleek de eigenaar met de geit naar een dierenexpo te zijn geweest, maar wilde op de terugweg nog even Amsterdam in. “Gelukkig konden we het beest bevrijden.”

Tweederde blijft achter in het depot

Op de afdeling verloren onderwerpen werken 5 mensen. Zij struinen 7 dagen per week Schiphol af naar verloren voorwerpen. Deze voorwerpen worden geregistreerd en opgeborgen. In veel gevallen wordenze nooit opgehaald, maar de afdeling stelt alles in het werk om gevonden spullen bij de rechtmatige eigenaar te krijgen. Dat lukt in maar liefst 33 procent van de gevallen. Tweederde blijft in het depot achter. Van alle gevonden voorwerpen worden laptops het vaakst opgehaald. Bent u een voorwerp kwijt dan kunt in dit melden via een formulier op de website van Schiphol.

Voorwerpen die minder dan 450 euro waard zijn, worden 3 maanden bewaard. Zijn ze meer dan 450 waard, dan geldt een wettelijke bewaartermijn van een jaar. Worden ze dan nog niet opgehaald, dan worden de voorwerpen geveild. De opbrengst van de veiling vloeit terug naar de afdeling Lost & Found.

Opmerkelijke vondsten

In 2017 zijn er 63.000 voorwerpen op de afdeling binnengekomen. Dat komt neer op ongeveer 173 voorwerpen per dag. Reizigers laten vorig jaar 8.500 kledingstukken, 6.500 (bank)pasjes, 4.000 tablets, 3.000 portemonnees, 2.500 laptops en 600 wandelstokken liggen.

De 10 meest opmerkelijke gevonden voorwerpen van 2017 zijn:

  • 10.000 dollar
  • Ledikant met matras
  • Plastic tas vol gedroogde torretjes
  • Rolex
  • Schuurmachine
  • Kunstgebit
  • Sneeuwkettingen
  • Trombone
  • Rijstkoker
  • Apneu-apparaat

Personaliseer uw eigendommen

Mocht u iets kwijt zijn geraakt en komt u daar snel genoeg achter, dan is het vaak niet zo dat u uw spullen direct weer op kunt halen bij de afdeling Lost & Found. Dit heeft alles te maken met de registratie en de verificatie van de spullen en de rechtmatige eigenaar. Klaas Kan adviseert mensen dan ook om eigendommen te personaliseren zodat makkelijk is vast te stellen dat een voorwerp van u is. “Die persoonlijke kenmerken worden geregistreerd en dat maakt het terugvinden van de spullen een stuk gemakkelijker.”

(Bron: AD)

Geef een reactie