fietsmaatjes

Fiets mee met Fietsmaatjes, als gast of vrijwilliger

Kunt u niet (meer) zelfstandig fietsen, maar zou dit graag nog doen? Dan is het project Fietsmaatjes wellicht iets voor u. Deze stichting koppelt fietsers aan vrijwilligers, zodat zij er samen op uit kunnen trekken op de duofiets. Fietsmaatjes is zowel op zoek naar fietsers als fietsende vrijwilligers.

Voordelen van fietsen

Fietsen kan om allerlei redenen een fijne activiteit zijn. De één vindt het bijvoorbeeld leuk omdat er onderweg altijd wel wat te zien en beleven is, terwijl de ander het vooral gebruikt om het hoofd leeg te maken. Ook is de fiets natuurlijk een handig vervoersmiddel om van a naar b te komen. Voor wie altijd met plezier is gaan fietsen, kan het dan ook lastig zijn als dit om welke reden dan ook niet meer gaat.

10.000 ritten

In dat geval kan stichting Fietsmaatjes uitkomt bieden. De organisatie koppelt gastfietsers aan vrijwilligers, die samen op een elektrische duofiets te stappen. Fietsmaatjes bestaat al 10 jaar en heeft afdelingen in heel het land. Jaarlijks worden er door de meer dan 1.400 gastfietsers en dito aantal vrijwilligers zo’n 10.000 ritjes gemaakt op de in totaal 94 duofietsen die de organisatie bezit.

Hoe die ritten eruit zien, ligt helemaal aan de behoeftes van de gastfietser. Het kan een klein rondje zijn, maar ook een uitdagend stuk is een mogelijkheid. In onderstaande video vertellen een gastfietser en zijn fietsmaatje over wat het fietsen hun brengt.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Meedoen?

Lijkt het u leuk om via deze weg weer te fietsen, of wilt u zich als vrijwilliger aanmelden? U kunt op de website van Fietsmaatjes zien in welke plaatsen dit allemaal kan. Een Fietsmaatjes-project in uw buurt gevonden? Aanmelden kan vervolgens via de website van deze plaatselijke organisatie of door te bellen naar het telefoonnummer dat wordt vermeld.

Zelf Fietsmaatjes-afdeling opzetten

Het kan zijn dat de duofietsen van Fietsmaatjes nog niet bij u in de buurt rondrijden. In dat geval is het ook mogelijk om een eigen Fietsmaatjes-afdeling op te zetten. Het landelijke platform helpt u hier graag bij. U kunt zich bijvoorbeeld inschrijven voor 1 van de (digitale) informatiebijeenkomsten en er is ook een handboek dat uitkomst biedt. Aanmelden voor een informatiebijeenkomst kan op de site van Fietsmaatjes. In onderstaande video wordt meer uitgelegd over hoe u een eigen Fietsmaatjes-project start in uw woonplaats.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Beluister ook het fragment over Fietsmaatjes uit het MAX-radioprogramma Goeiedag Haandrikman!, waarin dj Bert Haandrikman in gesprek gaat met Fietsmaatjes-oprichter Thekla Zwinkels. U hoort Goeiedag Haandrikman! elke werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: website Fietsmaatjes, Goeiedag Haandrikman, Oranjefonds, YouTube. Foto: Fietsmaatjes Teylingen )

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Mimi Ruygrok says:

  Wat leuk die foto van mij (Mimi Ruygrok) al jaren enthousiast vrijwilliger bij Fietsmaatjes.
  Ik doe het met zoveel plezier en krijg er zoveel plezier en dankbaarheid voor terug.
  Ik zie steeds hoe goed en gezond dit fietsen is voor onze kwetsbare medemensen en zou iedereen kunnen aanbevelen een proefrit te maken .
  Zowel als gast als een mogelijke nieuwe vrijwilliger

   MAX Vandaag says:

   Beste Mimi, bedankt voor uw reactie en wat goed om te lezen dat u zo van uw vrijwilligerswerk bij Fietsmaatjes geniet.