vaarseizoen

Het vaarseizoen begint: tips en trends

De temperatuur stijgt, het zonnetje schijnt: hét moment om de boot vaarklaar te maken. Maar hoe voorkomt u dat u met een kapotte boot op het water dobbert? En wat is dit jaar dé plek voor booteigenaren en boothuurders?

Speedboot populair

Van de 2,6 miljoen volwassen Nederlanders die jaarlijks 1 of meerdere watersportactiviteiten ondernemen is 1 op de 3 ouder dan 50 jaar. En van de watersporters die regelmatig in een kajuitboot varen is de helft 50 jaar of ouder. “Onder mannen tussen de 45 en 65 jaar is de speedboot populair. Deze leeftijdscategorie heeft vaak geld om zo’n boot te onderhouden”, zegt Stijn Boode. Hij is manager afdeling Recreatie bij HISWA Vereniging, de brancheorganisatie van de watersportindustrie.

Vaarklaar

Het vaarseizoen begint vaak rond Pasen. Een emotionele grens, zegt Boode: “Dan willen mensen het water op kunnen. Ook kun je vaak vanaf 1 april een seizoensligplaats huren.” Handig dus als de boot vóór het paasweekend vaarklaar is. Boode: “Het belangrijkste is dat mensen hun boot niet alleen schoonmaken, maar ook alle technische onderdelen controleren. Als de boot een tijdje heeft stilgelegen, is het de vraag of de accu het nog doet. De filters van de motor- en dieselolie moeten goed worden gecontroleerd en soms zelfs vervangen. Door het vocht ontstaat er soms bacteriegroei in de dieselolie en die bacterie maakt de filters kapot. Die kapotte filters zijn de belangrijkste oorzaak dat boten in het begin van het vaarseizoen vaak stilvallen. En dit gebeurt nooit op het moment dat het niet uitmaakt.”

Tip

U heeft vast uw favoriete plekken om te varen, maar het is ook leuk om eens iets anders te ondernemen. Voor 2017 raadt HISWA Vereniging Sail Den Helder aan. Boode: “Dit evenement vindt eens in de 4 jaar plaats, het is leuk om met de eigen boot in de buurt te zijn.” Bij Sail Den Helder, van 22 tot en met 25 juni 2017, kunt u verschillende tall ships bewonderen, zoals de replica La Grace van 32,70 meter lang. De oorspronkelijke La Grace stond onder commando van de eerste Tsjechische kapitein Augustin Herman, die onder meer namens de VOC voer. Het schip bracht in Nieuw-Amsterdam veel geld binnen dankzij het veroveren van Spaanse galjoenen in het Caraïbisch gebied. Herman behoort met Peter Stuyvesant tot de bestuurders die Nieuw-Amsterdam naar een nieuwe toekomst hebben geleid.

Trends

Mensen delen auto’s en huizen tegenwoordig steeds meer om er mee te verdienen. In Amsterdam en op de plassen in West-Nederland neemt de verhuur van sloepen wel toe, maar de meeste booteigenaren doen niet mee met deze trend. Boode: “Booteigenaren zijn zuinig op hun boot. Ze vinden het wel gezellig om samen met familie en vrienden te varen, maar ze lenen de boot niet snel uit. Bovendien is het vaak een impuls om te gaan varen. Als het lekker weer is, willen mensen over hun eigen boot kunnen beschikken.” Een andere trend is wel zichtbaar. Boode: “Mensen gaan tegenwoordig ook steeds meer op een korte vakantie met de boot. Voorheen werd er een middag of een dag met de sloep gevaren, maar nu zoeken ze steeds vaker een Bed and Breakfast waar ze met hun boot kunnen aanmeren.”

(Bron: HISWA Vereniging, Sail Den Helder 2017)

Geef een reactie

Reactie

  1. LaurenBruijn says:

    Mijn man is net 45 en het klopt dat hij speedboten erg leuk vindt. Nou, ik wilde altijd het zo’n bootje kopen, maar ik ben geen expert in dit gebied. Als het seizoen al open is en mijn man over 2 weken jarig is zal ik voor een professionele opinie vragen, denk ik. Hopelijk zal hij zo’n cadeau leuk vinden! https://www.barnautica.nl/jachtmakelaar-2/