omboeken

‘Gratis’ omboeken de nieuwe standaard, maar let wel op de voorwaarden

Door de coronapademie bieden reisorganisaties steeds vaker de mogelijkheid tot gratis omboeken. Betekent gratis omboeken in dit geval ook écht gratis? Wij vragen het Jeanine Janssen, MAX Ombudsman en expert op dit gebied. 

De reisbranche heeft flink te leiden onder de coronacrisis. Om toch klanten te blijven trekken, hebben reisorganisaties ingespeeld op de veranderende behoeften. Door alle onzekerheid rondom de reisadviezen, is toen ook het gratis omboeken om de hoek komen kijken. Zo kunnen mensen toch een reis boeken, maar er makkelijk weer vanaf als hun bestemming opeens oranje kleurt.

Echt gratis?

Inmiddels is er door de status van de pandemie weer wat meer bewegingsvrijheid, maar het gratis omboeken is gebleven. Volgens Frank Oostdam, voorzitter van brancheorganisatie ANVR, gaat dit ook niet meer veranderen en is gratis omboeken dus de nieuwe norm. Dit vertelt hij tegen nieuwsite nu.nl.
Betekent ‘gratis’ in deze context echt dat het omruilen van uw reis u 0,00 euro kost? Volgens MAX Ombudsman Jeanine Janssen is dit lang niet altijd zo. “Alle reisorganisaties die gratis omboeken aanbieden, hebben andere voorwaarden. De ene organisatie zal bij het boeken van de reis al aangeven dat er kosteloos omgeboekt kan worden, maar er zijn ook organisaties die zeggen dat je dit kunt doen als je een reisverzekering bij hen afsluit.”

Voorwaarden

Daarnaast verschilt het ook per organisatie wat de termijn is voor het gratis omboeken. Een paar voorbeelden: bij Sunweb mag dit tot 2 voor voor de vertrekdatum, bij TUI 28 dagen en Corendon hanteert 6 weken. Om hier aanspraak op te maken, moet de reis vaak wel aan een aantal aanvullende voorwaarden voldoen. Zo kan het zijn dat het enkel gaat om een bepaald type reis, of een vakantie die geboekt is voor een bepaalde datum. Deze regels maken de reisorganisaties zelf en worden niet genoemd in hun algemene voorwaarden. Volgens Jeanine Janssen is het daarom belangrijk om te controleren hoe een reisorganisatie het ‘gratis’ omboeken aanpakt voordat u een reis boekt. “Kijk op de site, en als het daar niet op staat, moet je het vragen en zorgen dat je de voorwaarden op papier krijgt.”

Reisverzekeringen

Weten welke aanvullende voorwaarden er zijn rondom gratis omboeken helpt, maar volgens Jeanine Janssen biedt het afsluiten van een goede reisverzekering de meeste garantie op een zorgeloze vakantie. “Op dit moment is quarantaine in het vakantieland 1 van de grootste risico’s rondom reizen en daarom is het belangrijk om een reisverzekering te hebben die zoiets dekt.” Ook op het gebied van reisverzekeringen is de keuze reuze en zijn de voorwaarden zeer uiteenlopend.” Sommige verzekeringen dekken bijna niets en andere alles.” Bekijk de polisvoorwaarden dus goed voordat u er een afsluit.

U bent overigens geenszins verplicht om de verzekering af te nemen die uw reisorganisatie u aanbiedt. “Veel mensen weten dat niet, maar dat hoeft dus niet”, aldus Jeanine Janssen. De organisatie kan immers wel zeggen dat ze alles dekken, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

gevaccineerd
Lees ook: Jeanine Janssen: Wanneer ben je ‘volledig gevaccineerd’?

Geef een reactie

Reactie

  1. Rene1960 says:

    Gratis bestaat niet. ‘ Zonder extra kosten’ of “kosteloos’ zou beter zijn als reclame uiting