openbaar vervoer

Meer incidenten in het openbaar vervoer

In 2017 zijn meer mensen slachtoffer of getuige geweest van een incident in het streek- of stadsvervoer. Dat blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksbureau CROW, dat elk jaar de klanttevredenheid van ov-gebruikers toetst.

Stijging aantal incidenten

CROW heeft in 2017 bijna 90.00 mensen die gebruik maken van het stads- en streekvervoer gevraagd hoe zij reizen met het openbaar vervoer beleven. Gemiddeld zijn de reizigers tevreden en geven ze de plaatselijke vervoerders een 7,6 als rapportcijfer, maar het aantal incidenten is wel gestegen. Onder incidenten verstaat CROW bijvoorbeeld lastigvallen, bedreigen, bestelen en mishandeling. In 2017 is 18 procent van alle ondervraagden ooggetuige geweest van een dergelijke situatie in de trein, bus, tram, metro of op de veerdienst. In 2016 is dit 16 procent. Daarnaast is in 2017 13 procent van de passagiers lastigvallen in het ov, ten opzichten van 11 procent in 2016. Het aantal mensen dat wordt mishandeld, bedreigd of bestolen wordt is al jaren stabiel. Hoe het komt dat bepaalde incidenten vaker voorkomen of dat meer mensen dit zien gebeuren, is volgens het onderzoeksbureau lastig te verklaren.

Amsterdams onderzoek

CROW is niet de enige die de veiligheidsbeleving in het plaatselijke ov onderzoekt. De gemeente Amsterdam publiceert jaarlijks een eigen onderzoek op dit gebied: de monitor sociale veiligheid in het openbaar vervoer. Hier hebben in 2017 iets meer dan 1000 Amsterdammer aan meegedaan, waarvan 16 procent zegt weleens een traject of halte in het Amsterdamse stadsvervoer te mijden. Vooral station Lelylaan, een station waar ook treinen aankomen uit andere plaatsen, wordt door de respondenten vaak bestempeld als onveilig.

(Bron: CROW, het Parool, RTV NH, De Telegraaf)

Geef een reactie