herfst activiteiten

Ga eropuit met deze herfst activiteiten

De herfst kent frisse en natte dagen. Maar op een mooie dag kunt u met een beetje mazzel nog heerlijk van de najaarszon genieten. En er zijn genoeg leuke dingen te doen buitenshuis. We zetten daarom voor u een aantal (gratis) herfstuitjes op een rij.

Fiets-, wandel- en autoroutes door Nederland

De herfst is een prachtig wandelseizoen. De kleuren van de bossen veranderen en overal komen paddenstoelen uit de grond. Online kunt verschillende wandelroutes door heel Nederland vinden, deze worden meestal gratis aangeboden. Gaat u er liever op uit met de fiets? Met een knooppuntenroute kunt u het land makkelijk herontdekken. Zo kunt u via de website van Natuurmonumenten of de ANWB gratis routes aanvragen of bekijken. Is het iets minder lekker weer? Zoek dan een mooie autoroute uit of rijd eens rond door uw geboorteplaats.

paddenstoelen
Lees ook: Op deze plekken kunt u in de herfst veel paddenstoelen zien

Geocaching

Loopt u liever met een doel? Dan is geocaching wellicht een optie. Geocachen is een soort schatzoektocht op basis van GPS Coördinaten. U kunt de gratis app downloaden op uw smartphone of een GPS gebruiken om mee te doen. Over de hele wereld zijn ‘schatkistjes’ verstopt in de vorm van kluisjes, opbergdoosjes, kistjes, of kokers. Via de app of website selecteert u een gewenste Geocache en het enige wat u hoeft te doen is de aanwijzingen te volgen van de navigatie. Soms komt u onderweg een puzzel tegen die u eerst moet oplossen voordat u verder kunt. Ook dit wordt allemaal aangegeven in de app. De beschrijvingen zijn ook uit te printen via de website. Sommige routes zijn overigens ook op de fiets of met de auto te doen.

Pluktuinen

Door heel Nederland zijn verschillende pluktuinen te vinden. In de herfst kunt u bijvoorbeeld zelf de appels van de bomen plukken. Daarnaast zijn de tuinen ook prachtig om in te wandelen en kunt u meestal wel terecht voor een kopje koffie of thee. De meeste pluktuinen vragen, om de tuinen te kunnen onderhouden, een klein bedrag als vergoeding. Zo kan er per kilo fruit of per bos bloemen een bedrag in rekening worden gebracht.

Bezoek een museum

In Nederland zijn een aantal gratis musea te vinden. Meestal klein, maar niet minder interessant. Ideaal voor een regenachtige dag. Zo vindt u, in de vitrines van het Juttersmu-Zee-um in Zandvoort, allerlei gekke voorwerpen die zijn gevonden aan de kust van Nederland. In het streekmuseum, De Roode Tooren in Doesburg, ziet u nog een werkende tabakskerverij uit 1894 en in het Binnenvaartmuseum van Dordrecht zijn grote vitrines gebouwd waarin de nog steeds groeiende collectie over de binnenvaart ligt uitgestald. In een eerder artikel geven we nog meer tips voor een betaalbaar dagje weg.

Binnen blijven

Heeft u geen zin om eropuit te gaan, maar wilt u toch iets leuks doen? Bak of kook één van de heerlijke recepten uit het online kookboek van MAX Vandaag, maak een puzzel op de puzzelpagina of begin een nieuwe hobby.

diamond painting
Lees ook: Nieuwe hobby? Dit zijn de beste diamond painting tips

 

(Bron: ANWB, Natuurmonumenten, pluktuinen.nl, geocaching.nl, dagjeweg.nl, Roomed)

Geef een reactie