diamond painting

Nieuwe hobby? Dit zijn de beste diamond painting tips

Nu we vanwege de coronapandemie al langer dan een jaar veel thuis zitten zijn nieuwe hobby’s bij veel mensen van harte welkom. Wat dacht u bijvoorbeeld van diamond painting? Met de volgende tips kunt u daar zo snel mogelijk mee aan de slag. 

Wat is diamond painting?

Diamond painting is een hobby vergelijkbaar met schilderen op nummer, maar in plaats van verf worden er kleine steentjes, kristallen of diamantjes gebruikt. Deze diamantjes plakt u met behulp van wax en een speciale diamant painting pen op een canvas. Het resultaat is een mooi ‘schilderij’ met een soort mozaïekeffect. Het wordt door sommige mensen ook wel als een snel en eenvoudig alternatief voor kruissteken gezien, omdat wanneer u met ronde steentjes werkt, de diamant painting ook wel wat weg heeft van een kruissteekwerkje.

diamond painting

Dit is een speciale diamond painting pen.

Tips

Over het algemeen is diamand painting vrij eenvoudig, maar soms kunt u toch tegen problemen aanlopen. Wij hebben de veelvoorkomende problemen voor u op een rij gezet.

Het canvas ligt niet plat

Wanneer u een diamand painting via een online webwinkel koopt, wordt het canvas vaak opgerold naar u toegestuurd. Hierdoor kan het zijn dat het canvas tijdens het diamond painten niet plat blijft liggen, maar steeds weer opkrult. Dit kunt u gelukkig eenvoudig oplossen door voor u begint een (of meerdere) nachtje(s) zware boeken op het canvas te leggen, hier wordt het al een stuk vlakker van. Wilt u liever niet wachten? Dan kunt u de hoeken van het canvas ook aan uw tafel vastplakken met tape of sterk plakband. Een ander voordeel hiervan is ook nog eens dat het canvas zo ook niet kan verschuiven.

Kreukels in het canvas

Het kan ook voorkomen dat er kreukels in uw canvas zitten. Ook dit kunt u vaak verhelpen door er zware voorwerpen zoals boeken op te leggen, maar bij extreme kreukels helpt dit niet altijd. Een andere oplossing voor kreukels in het canvas is een strijkijzer. Dat werkt als volgt: zet het strijkijzer op een lage temperatuur, draai het canvas met de achterkant naar boven, leg daar een handdoek bovenop en strijk voorzichtig van u af.

Luchtbellen

Naast kreukels zit er soms ook een luchtbel in het canvas van uw diamond painting. Gelukkig bestaat ook hier een gemakkelijke oplossing voor. Met een scheermesje of (bot) keukenmesje kunt u de luchtbel namelijk voorzichtig kapot maken, druk vervolgens het plastic weer een beetje op zijn plaats en uw canvas is weer als nieuw. Pas wel op dat u niet in het canvas zelf snijdt.

creatieve hobby's
Lees ook: Creatieve hobby’s zijn terug van weggeweest

Steentjes blijven niet goed zitten

Niet alle diamantjes blijven altijd even goed plakken, dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle steentjes correct gesneden, waardoor ze soms te groot zijn. U kunt dit zelf eenvoudig oplossen door het overtollige stuk plastic af te knippen met een nagelknipper. Blijft een passend steentje nog niet goed zitten? Dan kan het zijn dat de lijm om een bepaald deel van het canvas niet sterk genoeg is. U kunt de steentjes dan extra goed aandrukken met een speciale steentjesroller. Heeft u deze niet in huis? Dan kan een houten deegroller ook uitkomst bieden. Als ook dit niet werkt kunt u altijd nog een laagje doorzichtige nagellak of heldere lijm over de steentjes smeren om alles op zijn plaats te houden.

Scheef geplakte steentjes

Een andere veelvoorkomende ergernis tijdens het maken van een diamond painting zijn scheef geplakte steentjes. Dit is lastiger op te lossen wanneer u al midden in een painting zit, maar door goed te beginnen kunt u dit een volgende keer wel voorkomen. Dit doet u door altijd in een hoek van het canvas te beginnen en vervolgens een liniaal of oude bankpas te gebruiken om te buitenlijnen recht te houden. Hierdoor zult u altijd recht beginnen en recht eindigen.

Te weinig diamantjes

Als laatste komt het soms voor dat u niet genoeg steentjes hebt om uw diamand painting af te kunnen maken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want bij elke painting zouden in principe precies genoeg steentjes geleverd moeten worden. Toch kunt u weleens wat steentjes kwijtraken of per ongeluk kapot maken. Daarom is het handig om een voorraadje van extra diamantjes op te bouwen. Dit kunt u doen met de diamantjes die u overhoudt van eerdere diamond paintings, maar u kunt natuurlijk ook losse steentjes kopen. Ook is het slim om de extra steentjes direct op kleur te sorteren, zo kunt u gemakkelijk het steentje vinden dat u nodig heeft.

(Bron: Diamondpaintingplanet.com, Meldiy.nl, Diamondpaintingwereld.nl)

Geef een antwoord

Reacties (6)

 1. mieke.b@upcmail.nl says:

  Als de Diamontpainting klaar is, kan het gebeuren dat er toch nog steentjes naar boven komen.
  Nogmaals goed aandrukken en haarlak erop spuiten heeft mij enorm geholpen.

 2. 2512 says:

  Als je de Diamant painting ontvangt en hij is opgerold kun je hem op de volgende manier ook plat krijgen.
  Leg je canvas op tafel, trek voorzichtig het beschermblad een stuk los en wrijf het dan, van het midden uit, opnieuw weer vast.
  Dan zal je zien dat het canvas mooi glad wordt.

 3. luk1951 says:

  Diamond Painting is een leuke hobby de verslavend kan worden. tot nu toe bij een vaste leverancier, als je steentjes te te kort komt krijg je deze meestal kosteloos nageleverd!

 4. AtonGerion says:

  mijn dochter is er dol op

 5. hafeelabdullah201 says:

  Leuk dat er steeds meer aandacht komt voor deze creatieve hobby! Voor degenen die het nog nooit geprobeerd hebben, ik kan je beloven dat je het echt hartstikke leuk zult vinden. Als je een diamond painting bij een goede partij als strass-steentjes.nl koopt zul je geen last hebben van deze problemen. Gelukkig is er voor elk van deze problemen een gemakkelijke oplossing. Zelf doe ik het sinds ook 2 jaar en ik heb al heel wat kunstwerkjes in huis hangen. Ik vind het ook leuk om diamond paintings cadeau te geven, zeker als het een gepersonaliseerde variant is op basis van een eigen foto.

 6. bandsmet says:

  Leuk dat er steeds meer aandacht komt voor deze creatieve hobby! Voor degenen die het nog nooit geprobeerd hebben, ik kan je beloven dat je het echt hartstikke leuk zult vinden. Als je een diamond painting bij een goede partij als strass-steentjes.nl/diamond-painting/eigen-foto koopt zul je geen last hebben van deze problemen. Gelukkig is er voor elk van deze problemen een gemakkelijke oplossing. Zelf doe ik het sinds ook 2 jaar en ik heb al heel wat kunstwerkjes in huis hangen. Ik vind het ook leuk om diamond paintings cadeau te geven, zeker als het een gepersonaliseerde variant is op basis van een eigen foto.