Zwarte zaterdag op de Duitse snelweg.

Dit zijn de zwarte zaterdagen in de zomer van 2023

Net zoals elk jaar wordt het deze zomer weer druk op de Europese wegen. Gaat u met de auto op vakantie? Dan is het misschien handig om de volgende dagen niet als vertrekdag te kiezen. Dit zijn de zwarte zaterdagen van 2023. 

Zaterdag 5 augustus is de échte zwarte zaterdag

Als absoluut hoogtepunt stelt de ANWB zaterdag 5 augustus. Vooral in Frankrijk is deze dag aangegeven als ‘topdrukte’. Dit geldt in zowel de noordelijke als zuidelijke richting. Bijna elk jaar is de 1e zaterdag in augustus wel de drukste dag van de zomer. Met het plannen van een vakantie is het dus aan te raden hier rekening mee te houden. Mocht dat niet lukken, hebben we een artikel met tips om drukte te vermijden.

Bijna elk weekend wel ‘zeer druk’

Volgens de druktekalender van de ANWB is het vanaf begin juli tot half september elk weekend erg druk op de Europese wegen. Vaak begint dit al op vrijdag en is ook de zondag nog een ‘zeer drukke’ dag. Daarnaast zijn er in verschillende landen nog bepaalde feestdagen, waardoor het rondom het weekend ook druk is. Denk bijvoorbeeld aan 14 juli in Frankrijk, de dag van de Franse revolutie.

Uitzonderingen

Ook zijn er landen waar wel drukte wordt verwacht, maar geen extremen. België is daar een goed voorbeeld van. Alleen de zaterdagen 29 juli en 5 augustus worden deze zomer als ‘zeer druk’ aangeduid. Andere weekenden zijn alleen ‘druk’. Verder heeft Zwitserland meer drukke dagen, dan zeer druk. En Spanje valt in dit rijtje ook aardig mee.

file
Lees ook: Eerste officiële file tijdens Pinksteren 1955

Zwarte zaterdagen in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië

Landen waar het wel heel druk is, van vrijdag tot en met zondag, zijn zoals genoemd Frankrijk, maar ook Oostenrijk, Duitsland en Italië. In Duitsland spelen de eeuwige wegwerkzaamheden een grote rol in de drukte. In Italië begint de grootste drukte pas 29 juli. MAX vakantieman heeft een compleet overzicht per land met de verwachtte drukte.

Tolbadge om files bij tolpoortjes te vermijden

Om files bij tolpoortjes te vermijden, kan het handig zijn om vooraf een tolbadge aan te schaffen. In (delen van) Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal komt u tolwegen tegen. MAX vakantieman legt de voor- en nadelen van zo’n badge uit.

(Bron: MAX vakantieman, ANWB, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie