drukte

Dagje weg? Bekijk eerst de druktemonitor

Door de coronacrisis gaan veel mensen eropuit in eigen land. Hartstikke leuk, maar daarom ook op sommige plekken hartstikke druk. De verschillende druktemonitoren kunnen voorkomen dat u in de topdrukte terecht komt.

Hoe druk is het nu?

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan adviseert de Rijksoverheid om drukte te vermijden. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan, want het is niet altijd te voorspellen hoe druk het ergens is. Gelukkig geven de verschillende druktemonitoren die momenteel actief zijn een aardig beeld. Zo is er een druktemonitor van de provincie Utrecht en eentje voor de provincie Gelderland. Deze laatste monitor is ontwikkeld door het toeristisch bureau Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen en laat zien hoe druk het op welke plekken in Gelderland is. U kunt in deze monitor filteren op drukke en minder drukke plekken, zodat u meteen ziet waar er op het moment van raadplegen veel mensen zijn.
Op de kaart worden niet alleen recreatiegebieden onder de loep genomen, maar kunt u ook zien hoe het zit met de drukte in pretparken, restaurants en zwembaden.

In de provincie Utrecht hanteert men een zelfde soort kaart. Ook hier kunt u filteren op drukte, zodat u precies ziet waarin in Utrecht het druk en rustig is.

Brabant en Texel

Gelderland en Utrecht zijn niet de enige provincies die zo’n kaart hebben gelanceerd. Het toeristisch bureau Visitbrabant heeft dit ook gedaan. Op de Brabantse kaart kunt u zien hoe druk het in de natuurgebieden is die de provincie rijk is.

Waddeneiland Texel is uiteraard ook een populaire vakantiebestemming, waardoor het ook hier flink druk kan worden. Om de drukte een beetje te spreiden heeft de VVV op het eiland een eigen app gemaakt waarop u kunt zien hoe druk het op bepaalde plekken is. is de maximale capaciteit overschreden? dan worden er in de app alternatieven aangeboden die ook leuk zijn om te bezoeken. De app heet TexelMap en is kosteloos te downloaden op uw smartphone.

Google Maps

Als u ergens naartoe wilt waar geen druktemetermonitor is, dan kunt u ook Google Maps gebruiken. Dit onderdeel van zoekmachine Google kan u anno 2020 ook vertellen hoe druk het ergens ongeveer is. Deze drukteverwachting is gebaseerd op het zoekgedrag van de gebruikers en op de feedback van gebruikers van Google Maps. U kunt de drukteverwachting zien als u op Google Maps zoekt naar de plek waar u naartoe wilt. De naam van deze plek tikt u in en vervolgens krijgt u allerlei informatie over de plek links in beeld. U scrollt dan naar onder totdat er een vakje verschijnt waar ‘ populair times’ (populaire tijden) staat. Dat geeft aan hoe druk u het kunt verwachten.

drukte

(Bron: RTV Noord-Holland, Brabants Dagblad, De Gelderlander, Google)

 

Geef een reactie