Pinksterweekend

Code oranje en files tijdens het Pinksterweekend: hier wordt de grootste drukte verwacht

Wie vrijdagmiddag 7 juni 2019 de weg op gaat, moet rekening houden met een extra drukke avondspits. Veel mensen gaan er een paar dagen tussenuit en daarnaast zorgt het weer naar verwachting opnieuw voor problemen.

Grootste drukte

De grootste verkeersdrukte wordt verwacht op de wegen naar de Veluwe, het zuiden, naar de kust en naar de veerdiensten richting Waddeneilanden. Ook op de wegen in het midden van het land en Zeeland is het waarschijnlijk tot in de vroege avond druk. De ANWB denkt dat de piek tussen 15.00 en 19.00 uur ligt. Vanwege werkzaamheden is de A10 Zuid, bij Amsterdam dit Pinksterweekend afgesloten tussen knooppunt De Nieuwe Meer en knooppunt Amstel, dit kan voor vertraging zorgen. Op de A1, A12 en A67 ontstaan vooral files richting Duitsland. Wanneer de vakantiegangers maandag Tweede Pinksterdag weer richting huis gaan, wordt vanaf het middaguur opnieuw veel drukte verwacht.

Drukte rondom evenementen

Rondom Pinksteren vinden jaarlijks grote evenementen plaats. Zo trekken tienduizenden muziekliefhebbers vrijdagmiddag richting Landgraaf in Limburg, naar de camping van Pinkpop. In Flevoland zorgt het festival Opwekking in attractiepark Walibi voor grote drukte. Dit zijn de grootste evenementen op een rij:

  • Vrijdag 7 tot dinsdag 11 juni: Pinkpop, Landgraaf
  • Vrijdag 7 tot maandag 10 juni: Opwekking, Biddinghuizen
  • Vrijdag 7 tot maandag 10 juni: Pinksterraces, circuit van Zandvoort
  • Zaterdag 8 tot dinsdag 11 juni: North Sea Regatta, Scheveningen
  • Zondag 9 juni: Vredestein Supercar Sunday op circuit Assen
  • Maandag 10 juni: Friese Elfsteden fietstocht, Friesland

Drukte in Duitsland, België en Frankrijk

In Duitsland wordt het vrijdagmiddag en zaterdag vooral druk op de wegen richting Oostzee, Nederland, het zuiden (o.a bij de grensovergangen) en rond de steden Frankfurt, München en Keulen. In België zal het op de uitvalswegen van Antwerpen en Brussel flink vaststaan. Druk wordt het ook naar de kust op de E40 vanaf Brussel. In Frankrijk worden vrijdagmiddag en -avond vooral files vanuit Parijs op de wegen naar het westen en zuiden verwacht. Maandag 10 juni zijn er overal veel terugkerende vakantiegangers op de weg.

Code oranje

Het KNMI waarschuwt voor felle hagel- en onweersbuien die in de loop van vrijdagmiddag van het zuidwesten van het land naar het noordoosten trekken. Plaatselijk kan in korte tijd veel neerslag vallen. De buien gaan gepaard met (zware) windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Naarmate de buienlijn over het land trekt, neemt deze in intensiteit toe. Het weerinstituut heeft daarom voor vrijdagmiddag code oranje afgegeven. De waarschuwing geldt voor een groot deel van het land, met uitzondering van Zeeland, Noord-Brabant, Zuid- en Noord-Holland. In die provincies geldt voorlopig een code geel.

(Bron: ANP, ANWB, KNMI)

Geef een reactie