drenthe

Goeiedag Haandrikman!-zomertoer: Drenthe

MAX-dj Bert Haandrikman reist deze zomer 4 weken door het land tijdens zijn zomertoer. Elke week staat een andere deel van Nederland centraal. Van 18 tot en met 22 juli 2022 is dat Drenthe, de provincie waar de dj zelf vandaan komt. Wat mag u zeker niet missen als u hier naartoe gaat?

Bert op toer

Nederland heeft ontzettend veel moois te bieden. Van bijzondere gebruiken tot aan natuur: het is er allemaal. Tijdens de Goeiedag Haandrikman!-zomertoer belicht Bert Haandrikman steeds 1 week lang een bepaald gebied. Hij laat de luisteraars kennismaken met de historie, typerende fenomenen en zendt op de vrijdagen live uit vanaf een locatie in deze streek. Uiteraard wordt dit bezoek muzikaal omlijst door een artiest uit de buurt. Tijdens de 1e toerweek zoekt Bert het dichtbij zichzelf en draait alles om zijn geboortegrond: Drenthe.

Hunebedden

Wie aan Drenthe denkt, denkt vermoedelijk meteen aan hunebedden. Nergens ter wereld vindt u  immers zoveel van dit soort keien als in Drenthe. In Borger, het geboortedorp van Bert, ligt de grootste van allemaal: D27. Op de website drenthe.nl vindt u de exacte locaties van alle Drentse hunebedden, zodat u ze gemakkelijk kunt vinden als u de provincie bezoekt.

d27

Hunebed D27

Natuur in overvloed

Naast hunebedden, staat Drenthe ook bekend om de prachtige natuur. Bossen, heides, zandvlakten en vennetjes, Drenthe heeft het allemaal. Het is dan ook een zeer populaire bestemming onder natuurminnende fietsers en wandelaars. Op de website van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer kunt u verschillende fiets- en wandelroutes vinden die u door de mooie Drentse natuur voeren. Wat dacht u bijvoorbeeld van een wandel- of fietstocht over de eeuwenoude Hondsrug?

Sla tijdens het wandelen of fietsen ’t Nije Hemelriek niet over. Dat is een bijzonder strandje in Gasselte. “Als je door de bossen bij Gasselte fietst, kom je er vanzelf. Het is het mooiste strand van Drenthe, zomaar daar midden in het bos. Ik ging daar vroeger zelf ook altijd zwemmen en het is daar met de tijd alleen maar mooier geworden”, vertelt Bert Haandrikman over dit stukje natuur in een eerder verschenen artikel op deze website.

't,Nije,Hemelriek

’t Nije Hemelriek

Brinkdorpen

Ook mooie dorpjes en stadjes zijn er volop in Drenthe. De provincie kent bijvoorbeeld veel typerende brinkdorpen. Brinken zijn in feite grote, open plekken, die ontstaan zijn in de middeleeuwen. Destijds bouwen mensen hun huizen op wat hoger gelegen zandgronden, om zo natte voeten te voorkomen. Brinken zijn het resultaat van deze keuze.

Op deze open plekken worden in het verleden en heden gebruikt als marktterrein. Op de grootste brink van Europa, die in Annen, worden jaarlijks markten gehouden die heel veel publiek trekken. U kunt hier terecht voor nieuwe en tweedehands spullen. Ook andere Drentse brinkmarkten trekken veel bekijks, zoals de jaarmarkt in Zuidlaren.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

exloo

Volksdansen op de brink in Exloo

Musea

Bezoekt u graag een museum? In Drenthe is veel keuze. Grotere musea, zoals het Drents Museum of het herinneringscentrum van voormalig Kamp Westerbork, zijn betaald, dus houd hier rekening mee. Het kampterrein van Westerbork, dat op zo’n 2,7 kilometer van het herinneringscentrum ligt, is overigens wel vrij toegankelijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden er vanuit Westerbork duizenden mensen naar concentratiekampen in andere landen gebracht.

Muziekfan? In Grolloo vindt u een museum over de Drentse bluesband Cuby & the Blizzards. Dit museum vraagt wel entree.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Drenthe in Goeiedag Haandrikman!

Wilt u meer weten over Drenthe? Luister dan van 18 tot en met 22 juli 2022 naar Goeiedag Haandrikman! op NPO Radio 5. Bert praat in deze week onder andere met Albert Haar over de geschiedenis van de Drentse muziek en op vrijdag is er aandacht voor de Drentse streektaal en komt de Hoogeveense artiest René Karst optreden. Alle uitzendingen over Drenthe kunt u naderhand terugvinden op de webpagina van de show.

Goeiedag Haandrikman!, elke werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur, NPO Radio 5.

(Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie