bergers

Bergers mogen sneller in actie komen

Om files te beperken bij een ongeluk, mogen bergingswerkzaamheden sneller uitgevoerd worden. Weginspecteurs van Rijkswaterstaat gaan berginsbedrijven sneller te hulp schieten. Dat heeft verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen toegezegd nadat de bergers de noodklok hebben geluid. 

Noodklok

Nu is het nog zo dat een berger bij een pechgeval of ongeluk pas aan het werk mag als er een weginspecteur van Rijkswaterstaat aanwezig is. In de praktijk komt er niet altijd een inspecteur of niet op tijd. De weginspecteur zorgt bij een pechgeval of ongeluk dat de juiste maatregelen worden getroffen voor een veilige doorstroming van het verkeer. Doordat er nu niet altijd een weginspecteur aanwezig is bij een pech- of ongeval, is het voor bergers vaak onveilig om hun werk uit te voeren. Voor de bergers is de maat vol. Zij luiden de noodklok.

Veiliger en sneller

Om incidenten sneller en veiliger af te handelen wil minister Nieuwenhuizen de weginspecteurs strategischer inzetten. De inspecteurs mogen straks zelfs met sirenes en blauw zwaailicht naar een pech- of ongeval. Nu mogen nog maar 55 van de 260 weginspecteurs met zwaailicht en sirenes rijden. De bewindsvrouw wil op termijn dat alle weginspecteurs dit kunnen. Hierdoor kunnen de inspecteurs gemiddeld 20 procent snelle ter plaatse zijn is uit onderzoek gebleken. Van Nieuwenhuizen: ,”Ik vind het belangrijk dat de wegen na een ongeval zo snel mogelijk weer worden vrijgemaakt. Auto’s met blikschade of pech die op de weg blijven staan, zorgen voor vertragingen. 1 op de 5 files wordt veroorzaakt door een ongeval.”

Files terugdringen

Mminister Van Nieuwenhuizen meldt begin 2018 al dat ze ook meer bergers wil inzetten die op strategische plekken stand-by moeten staan. IN maart presenteert de minister nog meer maatregelen die op korte termijn het aantal files moeten terugdringen.

(Bron: ANP/AD)

Geef een reactie