hulpdiensten

Automobilisten hebben vaak geen idee wat te doen bij sirenes van hulpdiensten

Weggebruikers reageren vaak paniekerig of simpelweg verkeerd als er een ambulance, politie- of brandweerwagen nadert met sirenes en zwaailichten. Mag u bijvoorbeeld wel of niet door rood rijden? Het leidt tot gevaarlijke situaties én hindert de hulpverlening. Na een oproep van hulpverleners aan de overheid wil een Kamermeerderheid van de VVD, CDA, D66 en SP nu ook dat er een landelijke voorlichtingscampagne komt.

Verplicht onderdeel rijexamen

Uit een rondgang van RTL Nieuws is gebleken dat organisaties van hulpverleners , waaronder de Nederlandse politiebond, de academie voor ambulancezorg en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, een dringende oproep aan de overheid gedaan hebben. Zij willen dat het omgaan met naderende sirenes en zwaailichten een verplicht onderdeel wordt van het rijexamen en daarnaast een voorlichtingscampagne om weggebruikers uit te leggen wat zij moeten doen.

Ruim baan, de hulpdiensten komen er aan

Vanuit de partijen VVD, CDA, D66 en SP wordt dit idee ondersteund. Bijvoorbeeld CDA-Kamerlid Maurits von Martels is een groot voorstander van een voorlichtingscampagne, met de slogan: Ruim baan, de hulpdiensten komen er aan. Cem Lacin van de SP stelt: “Een landelijke campagne en aandacht voor dit onderwerp bij het CBR-examen lijkt me noodzakelijk. Hulpverleners die mensen in nood helpen, moeten kunnen rekenen op voorrang van andere weggebruikers.”

Tips

Weet u precies hoe u moet handelen in het geval van een naderend voertuig van een hulpdienst met de sirene aan? Onderstaande tips van de ANWB helpen u op weg:

  • Rijd u op een rotonde, blijf dan op die rotonde totdat het hulpverleningsvoertuig de rotonde heeft verlaten.
  • Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij.
  • Houd afstand van uw voorganger: Op die manier is er ruimte voor het hulpverleningsvoertuig.
  • Laat de vluchtstrook vrij voor het hulpverleningsvoertuig.
  • Houd u aan de maximum snelheid en vervolg uw weg tot zich een mogelijkheid voordoet om ruimte te maken.

(Bron: ANP, RTL Nieuws)

Geef een antwoord