keurmerk

ANVR zet zich in voor betrouwbare autoverhuur

Een auto huren gaat niet altijd van een leien dakje. Soms moet er opeens veel meer worden betaald dan vooraf afgesproken en zelfs creditcardfraude komt voor. Aan deze praktijken moet een einde komen nu reisbrancheorganisatie ANVR autoverhuurbedrijven oproept om zich aan te sluiten bij de ANVR.

Veilig huren

De constructie is specifiek bedoeld voor autoverhuurders die actief zijn in verschillende landen en waarbij Nederlanders al vanuit eigen land een auto kunnen reserveren. Als toeristen hier een auto boeken, weten zij zeker dat zij onder de ANVR-reisvoorwaarden vallen en niet voor nare verassingen komen te staan. Ook zorgt het ervoor dat klanten eventueleklachten kunnen voorleggen aan de Nederlandse Geschillencommissie.

BOVAG

Momenteel biedt autobrancheorganisatie BOVAG ook al een dergelijke constructie aan. Als klanten in conflict raken met een autoverhuurbedrijf in Nederland dat aangesloten is bij de BOVAG, dan kunnen zij met hun probleem bij de Nederlandse Geschillencommissie terecht. Mochten klanten in conflict raken met een aan BOVAG gelieerd autoverhuurbedrijf in het buitenland (denk bijvoorbeeld aan een vestiging van een internationale autoverhuurder in Spanje), dan kan er een klacht ingediend worden bij de Europese Geschillencommissie ECC.

Toekomst

In Nederland zijn de 2 grootste autoverhuurbedrijven aangesloten bij de BOVAG. 3 autoverhuurbedrijven maken al gebruik van de ANVR-constructie. Frank Oostdam, directeur van de laatstgenoemde organisatie, verwacht dat er in de toekomst veel meer autoverhuurbedrijven zich zullen gaan aansluiten bij de ANVR.

(Bron: ANVR. De Telegraaf, ANP)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Marinus Hoorntje says:

  Dit bericht behoeft op meerdere onderdelen correctie en nuancering. De ANVR ís geen keurmerk en heéft geen keurmerk. Anders dan het artikel suggereert bestaat er voor de consument ook geen ‘ANVR-garantie’, zoals een organisatie als BOVAG die bijvoorbeeld wél kent. BOVAG is zowel branchevereniging als (garantie)keurmerk voor de klanten van de BOVAG-leden. De ANVR is dit niet! De huurder van een auto kan niet bij de ANVR aankloppen als er iets mis gaat. Hij kan dat alleen bij de Geschillencommissie. Een autoverhuurbedrijf hoeft geen lid van de ANVR te worden om zich bij de Geschillencommissie te kunnen aansluiten.

   MAX Vandaag says:

   Beste Marinus Hoorntje,

   Bedankt voor uw reactie. De ANVR is lange tijd wel een keurmerk geweest, maar is dit nu officieel niet meer. Consumenten kennen de ANVR nog steeds als zodanig, vandaar dat wij ook spreken van keurmerk in ons artikel. Dit is overeengekomen met de ANVR zelf. Daarnaast kan er inderdaad niet aangeklopt worden bij de ANVR als er iets misgaat met een autoverhuurbedrijf, maar zorgt het nieuwe keurmerk er wel voor dat een geschil dat in het buitenland is ontstaan, neergelegd kan worden bij de Nederlandse Geschillencommissie. Zoals in het artikel ook beschreven staat kan dit niet als er in het buitenland een probleem ontstaat met een autoverhuurbedrijf dat geen ANVR-keurmerk heeft.

  Marinus Hoorntje says:

  Ook dit behoeft correctie en nuancering. De ANVR is maar relatief kort een ‘keurmerk’ geweest, via een gekunstelde RvA-constructie die vanaf het begin al niet wetmatig was. Voor zover ik het heb begrepen (mijn collega heeft contact met de ANVR gehad) ontkent de ANVR dat er met iemand is ‘overeengekomen’ dat er van een keurmerk mag worden gesproken. Het gaat in casu ook niet om een keurmerk, maar om ANVR-lidmaatschap. Ten slotte kan er, anders dan u stelt, wel degelijk een klacht bij de Geschillencommissie worden ingediend als er in het buitenland een probleem ontstaat met een autoverhuurbedrijf dat geen ANVR-lid is. Alle grote (internationale) verhuurbedrijven zijn aangesloten bij de Geschillencommissie Voertuigverhuur (GV). Consumenten kunnen bij die bedrijven een buitenlandse auto huren. Geschillen die in het buitenland ontstaan kunnen in Nederland aan de GV worden voorgelegd. Die bedrijven vallen ook nog eens automatisch onder de nakomingsgarantieregeling van de BOVAG. De ANVR heeft zo’n regeling niet. Consumenten die een auto huren van een bedrijf dat is aangesloten bij de GV kunnen gratis van BOVAG Bemiddeling gebruik maken. De ANVR heeft zo’n service niet. Consumenten die een auto huren van een ANVR-lid moeten minimaal € 77, 50 aan de Geschillencommissie betalen. De ANVR-service is zo beschouwd een verslechtering vergeleken met het bestaande aanbod.