zomer van extremen

Zomer van extremen

De meteorologische zomer zit erop. De zomer heeft volgens de kalender nog 3 weken, maar voor ons gevoel is augustus toch de laatste echte zomermaand.

Nu is mij de afgelopen periode vaak gevraagd hoe ik deze zomer heb ervaren. In de wintermaanden ga ik al kijken hoe de zomer eruit zal komen te zien. Dit heeft te maken met mijn voorlopige zomervoorspelling die ik vaak eind april publiceer. Op 31 mei, 1 of soms 2 juni kom ik met mijn definitieve zomervoorspelling. Deze voorspelling blijft op mijn site staan en wordt niet meer bijgesteld. Op die manier blijft het mogelijk te controleren wat er is uitgekomen van mijn voorspelling.

Dit jaar heeft deze de titel ‘Een zomer van uitersten, van hitte tot zware buien’ meegekregen. Ik volg het weer natuurlijk op de voet. De dagelijkse weersverwachtingen kan ik niet mooier en ook niet slechter maken dan dat het is, maar bij elke maand en elke verandering in het stromingspatroon speelt mijn zomervoorspelling in mijn gedachten op de achtergrond mee. Het tegenkomen van warmte, zware buien en de wisselvalligheid ervaar ik als normaal.

Maar het sterk veranderende karakter van de zomers door extremen ervaar ik nadrukkelijker. Denk aan de talrijke zware buien met zwaar onweer, zware hagel, zware windstoten, windhozen, waterhozen, valwinden en wateroverlast. Maar ook de droogte en de extreme hittegolf ervaar ik toch als uitzonderlijk en soms ook verontrustend. Daar kwam de zomerstorm Francis van vorige week nog bij. Alles passend in mijn zomervoorspelling. Voor mijzelf kan het overigens niet warm genoeg zijn. Ik ben een liefhebber van lange warme en zwoele avonden en houd van lang buiten zitten.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 36 2020

Geef een reactie