zeearend

Zeearenden en haviken verwikkeld in heftige ruzie

De haviken en de zeearenden maken elkaar het leven zuur tijdens dit broedseizoen. In Nationaal Park de Alde Feanen hebben de 2 vogelsoorten aan nestruil gedaan, maar dit is alles behalve vlekkeloos verlopen. Wie de webcams van de Vogelbescherming in de gaten houdt, ziet dat de vogels het regelmatig met elkaar aan de stok hebben.

Broedseizoen op beeld

Elk broedseizoen gaan de camera’s van de Vogelbescherming weer aan. Zodoende kan iedereen die dit wil via het internet volgen wat er zich afspeelt in de Nederlandse vogelnesten. In het broedseizoen van 2018 worden onder meer de zeearend en de havik gevolgd. Beide broeden, net als in 2017, in de Alde Feanen, maar dit verloopt niet  helemaal goed.

Ruzie

De zeearend is de baas in het natuurgebied en het paartje besluit niet het nest in te nemen waarop zij vorig jaar een jong hebben grootgebracht. In plaats daarvan bouwen zij een nest in het voormalige onderkomen van de havik. De haviken nemen op hun beurt het nest van de zeearend in, maar dat hadden ze wellicht beter niet kunnen doen. Want wat blijkt nou? De zeearenden zijn nog enorm gehecht aan hun oude nest en komen regelmatig langs om de haviken te pesten, te laten schrikken of te stalken. Een voorbeeld van de pesterijen ziet u in het onderstaande filmpje.

Volg de soap

De ruzie tussen de 2 vogels op de voet volgen en meer vreedzame beelden van andere vogels zien? Dat kan. Hiervoor gaat u naar beleefdelente.nl. Naast de zeearend en de havik wordt onder andere ook de ijsvogel en de ooievaar gevolgd. U kunt live meekijken, maar ook video’s zien van de leukste momenten van alle vogels. Jaarlijks kijken ruim 1 miljoen mensen naar de webcambeelden.

(Bron: Nature Today, Beleef de lente, Vogelbescherming)

Geef een antwoord