herfst

Weerbericht: ooit wordt het herfst

Weerbericht voor 27 oktober tot en met 2 november 2018

Het gebeurt zelden dat er in het basispatroon van het weer in Nederland zo’n lange tijd niets verandert als dit jaar. Eigenlijk al sinds april ligt de drukverdeling min of meer vast. Hogedrukgebieden, die in de buurt van de Azoren ontstaan en vervolgens via de Britse eilanden en onze omgeving naar Centraal- of Noordoost- Europa trekken, brengen droog, vaak zonnig en bijna steeds warm weer. Slechts af en toe is er tussen de hogedrukgebieden door ook ruimte voor storingen met bewolking en korte tijd regen of een paar buien. Dringt dan even wat koudere lucht tot onze omgeving door, dan komt het, als het volgende hogedrukgebied alweer nadert, tot een paar koude nachten. Ook deze oktobermaand is dat niet anders.

Langere nachten

Toch moet de herfst ooit beginnen. Met het langer worden van de nachten wordt vooral het poolgebied nu steeds kouder, terwijl de temperaturen rond de evenaar op peil blijven. De toenemende temperatuurverschillen tussen de Noordpool en de evenaar zorgen ervoor dat de straalstroom, de voor ons weer zo belangrijke band met hoge windsnelheden hoog in de atmosfeer, steeds sterker wordt. En daarmee moet een keer een einde komen aan het regime van de hogedrukgebieden.

Droogte

De verwachtingen voor de lange termijn laten al een tijdje zien dat het deze week zover zou moeten zijn, zeker voor wat de temperaturen betreft. De droogte lijkt wel nog wat langer aan te houden.

Bron: MAX Magazine nr. 43 2018

Geef een reactie