Reddingsbrigade: ‘zwemwater nog te koud’

Het warme weer tijdens het Hemelvaartsweekend nodigt uit tot zwemmen, maar volgens Reddingsbrigade Nederland is het verstandig om deze verleiding te weerstaan. Het water is nog veel te koud, zeggen zij.

Advies

Door de lage temperatuur van het water, kunnen zwemmers snel last krijgen van kramp en zelfs onderkoelingsverschijnselen. De Reddingsbrigade attendeert erop dat dit niet alleen de Noordzee nog te koud is, maar ook de binnenmeren.

Toch het water in?

Mensen die toch per se het water in willen, wordt geadviseerd om dit alleen maar te doen op plekken waar de reddingsorganisatie een oogje in het zeil houdt. Ook zegt zij dat het verstandig is om niet alleen het water in te gaan, zodat er altijd iemand bij is als er problemen ontstaan.

Daarnaast raadt de organisatie het af om onder water te zwemmen. Via het hoofd gaat de meeste warmte verloren, waardoor er eerder onderkoeling plaatsvindt. Ouderen moeten extra waakzaam zijn, want zij zijn bevattelijker voor onderkoeling. Vooral mensen met parkinson of artrose lopen extra risico.

Zomerse temperaturen

In het weekend van 27 en 28 mei 2017 worden zomerse temperaturen verwacht. Op sommige plaatsen zal het kwik zelfs stijgen tot 30 graden. Ook op maandag de 29ste is het ook nog warm, maar vanaf dinsdag 30 mei dalen de temperaturen weer.

(Bron: Nu.nl, Reddingsbrigade Nederland)

Geef een antwoord