EU GreenWeek

Utrecht gaststad EU GreenWeek, voor gezonde en groene steden

Van 21 tot en met 25 mei 2018 is het EU GreenWeek. Tijdens de opening op Tweede Pinksterdag is Utrecht de gaststad. De rest van de week vindt plaats in Brussel. Het thema van de GreenWeek van dit jaar is Groene steden voor een groenere toekomst. Gemeente Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) organiseren een gevarieerd festivalprogramma.

Gezonde plek om te leven en te werken

Utrecht is net als veel andere Europese steden een hard groeiende stad. Met uitdagingen als klimaatverandering, luchtvervuiling en grondstoffenschaarste. Er wordt veel aan gedaan om het een fijne en gezonde plek te houden om te leven, wonen en werken. Lokale duurzame initiatieven worden gestimuleerd en er wordt gekeken naar innovatieve oplossingen voor een gezonde stad. In de Europese Groene Week van 2018 wordt er gekeken naar manieren waarop de EU steden helpt betere plaatsen te worden om te wonen en te werken. Beleidsontwikkelingen op het gebied van luchtkwaliteit, geluid, natuur en biodiversiteit en afval- en waterbeheer worden onder de aandacht gebracht.

EU GreenWeek

De Knoop

Op pinkstermaandag 21 mei 2018 organiseren de gemeente Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de aftrap van de EU GreenWeek in Utrecht. Als locatie voor dit event is gekozen voor De Knoop, het onlangs volledig duurzaam gerenoveerde gebouw van de Rijksoverheid in het centrum van Utrecht. Met een gevarieerd festivalprogramma is iedereen uitgenodigd om te ervaren hoe Utrecht samenwerkt aan een groene en gezonde stad waar iedereen van kan profiteren. Verken bijvoorbeeld de stadsnatuur met de groene fietsroute door Utrecht, praat mee over de toekomst van de stad en laat u inspireren rondom het Knoop-plein met allerlei activiteiten rondom gezond leven in de stad.

Green Benefit Planner van RIVM

Het programma start met interviews met onder andere Eurocommissaris Karmenu Vella, staatssecretaris Stientje van Veldhoven voor Infrastructuur en Waterstaat en burgemeester Jan van Zanen. Deskundigen gaan vervolgens in op vragen als hoe natuur kan worden geïntegreerd in de Europese stad van de toekomst, hoe geld kan worden verdiend met op de natuur gebaseerde oplossingen en welke kansen de natuur biedt als oplossing voor stedelijke uitdagingen. Ook wordt de Green Benefit Planner onder de aandacht gebracht. Deze innovatie wordt momenteel ontwikkeld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat beleidsmakers, stedenbouwkundigen en planologen helpen om de voordelen van bomen, parken en waterwegen mee te nemen in stedelijke plannen.

(Bron: EU GreenWeek, Planbureau voor de Leefomgeving, Nature Today, Natuur en milieu Utrecht)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Utrecht, een Gezonde plek om te leven en te werken! … En kabouters bestaan, evenals st Nicolaas en de Kerstman. Slaap lekker lieve mensen.