Steeds meer bevers in de Nederlandse wateren

Bevers horen hun hele bestaan al bij het Nederlandse landschap. Helaas zijn ze in 1826 in ons land uitgestorven. Zo’n 160 jaar later zijn er op verschillende plekken, zoals de Gelderse Poort en het Hunzedal in de provincie Drenthe weer bevers uitgezet. Sindsdien verspreiden de dieren zich razendsnel.

De Achterhoek

Gelukkig gaat het weer goed met de bever. In 2016 zijn 2 jonge bevers waargenomen in de Schipbeek, een zijrivier van de IJssel. Sindsdien is de verspreiding nauwlettend in de gaten gehouden. In januari 2019 zijn de eerste sporen van de bever aangetroffen aan de andere kant van de Schipbeek. Hieruit blijkt dat de bever het Twentekanaal is overgestoken en de Achterhoek heeft bereikt. In Limburg zijn er ook al bevers gesignaleerd. In de periode 2002-2004 zijn er in Limburg 33 bevers uitgezet. De bevers die destijds hier naartoe zijn gekomen, hebben hun taak meer dan volbracht, want er leven er in de provincie nu zo’n 650.

Probleemveroorzakers

“We zijn allemaal heel blij dat dit mooie dier weer behoord tot de Nederlandse ecologie” zegt onderzoeker Michiel Schaap van Natuurmonumenten op de natuurwebsite Nature Today. Maar helaas veroorzaakt de bever ook af en toe wat problemen. De holen die de bevers in de oevers graven kunnen schade opleveren aan de kanten van de beken. Het is volgens de wetenschappers daarom ook goed om de bever goed in de gaten te houden. In januari 2018 heeft het Waterschap Limburg noodgedwongen het besluit genomen om enkele dieren te doden. 2 tot 10 bevers hebben toen het veld moeten ruimen, omdat ze plaatselijk veel schade aanrichten en overlast veroorzaken.

Leefomgeving van de bever

Het liefst leven de bevers op oevers met wilgen en andere bomen, dit is tevens ook hun voedsel. Als de bever eenmaal zijn plek heeft gevonden ontstaat er op de oever een burcht. Als die gemaakt is komt er een partner en volgen er jongen. Schaap vind “de bever een mooie aanvulling op de ecologie.” Het hout van omgevallen bomen in de beken is heel belangrijk voor het waterleven van onder andere de bever. Schaap zegt hierover: “De bever kun je beschrijven als een waterbouwkundige met een hele mooie natuurachtergrond.”

(Bron: NOS/Nature Today/archief)

Geef een reactie