limburg

Goeiedag Haandrikman!-zomertoer: Limburg

MAX-dj Bert Haandrikman reist deze zomer 4 weken door het land tijdens zijn zomertoer. Elke week staat een andere deel van Nederland centraal. Van 1 tot en met 5 augustus 2022 is dit Limburg. Wat zijn absolute aanraders in deze provincie?

Veelzijdig Limburg

In de 3e week van de zomertoer reist Bert Haandrikman af naar Limburg. Deze zuidelijke provincie heeft ontzettend veel te bieden, waaronder prachtige landschappen, lekker eten en interessante bezienswaardigheden. In het uiterste noorden van de provincie, in Molenhoek, ligt bijvoorbeeld natuurgebied de Mookerheide. Vanaf Nijmegen is dit ongeveer 10 minuten rijden. Hier vindt u niet alleen uitgestrekte heidevelden en bossen, maar ook landhuis Mookerheide. Bij het landgoed hoort een tuin, waar bloemen, kruiden en fruitsoorten groeien. Als u geluk heeft, treft u de vriendelijke tuinman die u het een en ander over de tuin zal uitleggen. De bloemen die hier groeien mag u overigens plukken op een aantal dagen per jaar.

Zuid-Limburg

Uiteraard vindt u ook in de rest van Limburg prachtige natuurgebieden. Vooral het glooiend, on-Nederlandse landschap van zuidelijk Limburg is uitermate populair. In dit deel van de provincie ligt ook de hoofdstad Maastricht, met praktisch daarnaast de Sint-Pietersberg. Deze heuvel – want dat is het – vormt het zuidelijkste puntje van Nederland. In het gebied rondom de heuvel vindt u nog een andere aanrader, de ENCI-groeve. Deze voormalige cementgroeve is teruggegeven aan de natuur en maakt sindsdien deel uit van verschillende wandelroutes in het gebied.

Een andere grote publiekstrekker in Zuid-Limburg is Valkenburg, met de mergelgrotten. Deze grotten kunt u bezoeken tegen betaling. Mergelgrotten- en wanden zijn overigens op nog veel meer plekken in Zuid-Limburg terug te vinden. Nabij Cadier en Keer en het aangrenzende Bemelen, bijvoorbeeld.

mergelgroeve

De mergelgrotten van de Bemelerberg nabij Bemelen.

Historie

Voor mooie, historische plaatsjes bent u in Zuid-Limburg ook aan het goede adres. Eys, Epen, Schin op Geul en Vaals zijn hier voorbeelden van. Vaals is daarbij ook de plek van het drielandenpunt, waar Nederland, België en Duitsland samenkomen. Deze driedubbele grens vindt u op de Vaalserberg.

epen

Een oude boerderij in Epen

drielandenpunt

Zuid-Limburg is in het verleden ook het gebied van de mijnen. In Heerlen staat het Nederlands Mijnmuseum, gevestigd in een oud mijngebouw. In deze stad vindt u ook het thermenmuseum, opgezet rondom een bijzonder goed geconserveerd Romeins badhuis. Zowel het mijnmuseum als het thermenmuseum vragen entree.

In Zuidelijk Limburg ligt ook de plaats Margraten. Hier vindt u de bekende Amerikaanse begraafplaats, de laatste rustplaats van duizenden Amerikaanse soldaten die tijden de Tweede Wereldoorlog in ons land overlijden. Een indrukwekkende plek die u kosteloos kunt bezoeken.

Midden-Limburg

Niet alleen in het noorden en zuiden van Limburg is van alles te zien en te beleven. Ook in het hart van Limburg is het prima toeven. Tussen Roermond en Sittard vindt u het plaatje Thorn, dat bekend staat als het witte stadje. Deze naam dankt het aan het feit dat in de historische kern vrijwel alleen witgeschilderde bebouwing te vinden is. Deze kenmerkende witte kleur krijgen de huizen nadat het in de 18e eeuw wordt ingenomen door de Fransen, die belasting heffen op ramen. De bevolking van Thorn is doorgaans arm waardoor zij deze heffing niet kunnen betalen. Er zit niets anders op dan de ramen dichtmetselen, wat de huizen natuurlijk niet mooier maakt. Om het metselwerk te verdoezelen, worden de huizen wit geschilderd.

thornAnno 2022 trekken de witte huizen van Thorn veel bekijks. Benieuwd? Bekijk de plaats dan niet alleen binnen de stadsmuren, maar ook daarbuiten. Het ligt in de natuur en aan de Maas, waardoor het ook voor natuurliefhebbers een prima plek is.

Eten en drinken

Gaat u Limburg verkennen? Vergeet dan ook niet de streekgerechten- en producten. De echte Limburgse vlaai mag u uiteraard niet missen. Ook Limburgse zuurvlees is hier extra lekker.

Goeiedag Haandrikman!

Wilt u meer weten over Limburg? Luister dan van 1 tot en met 5 augustus 2022 naar Goeiedag Haandrikman! op NPO Radio 5. Bert praat in deze week onder andere met Aschwin Gullikers van MergelRijk in Valkenburg. Alle uitzendingen over Limburg kunt u naderhand terugvinden op de webpagina van de show.

Goeiedag Haandrikman!, elke werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur, NPO Radio 5.

Geef een reactie