Rotterdammers

Rotterdammers ademen gezondere lucht

In 2015 heeft Rotterdam een pakket aan maatregelen genomen om de lucht schoner en gezonder te maken en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Het verkeer stoot 40 procent minder roet uit dan 3 jaar geleden en de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) ligt 16 procent lager.

Weren dieselauto’s

Eén van de maatregelen die genomen zijn is het weren van dieselauto’s van voor 2001 en benzineauto’s van voor 1992 uit de stad. Daarnaast zijn er meer laadpunten gekomen voor elektrisch rijden, is er een schone stadslogistiek en schonere brandstoffen voor vrachtwagens, bussen en scheepvaart. Ook geeft Rotterdam subsidie op de sloop van oude, vervuilende voertuigen.

Forse verbetering

De lagere uitstoot blijkt uit metingen en berekeningen van onderzoeksinstituut TNO en milieudienst DCMR. De Rotterdamse wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid en mobiliteit) heeft de resultaten uit de evaluatie aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat aangeboden. Langenberg is blij met de resultaten. “Dit is een forse verbetering, die vooral ten goede komt aan de gezondheid van de Rotterdammers.”

Knelpunten

De meeste straten in Rotterdam voldoen inmiddels aan Europese normen op het gebied van luchtkwaliteit (NO2), zegt een woordvoerder. Enkele knelpunten blijft de stad hard aanpakken. Rotterdam wil de lijn voortzetten om de luchtkwaliteit de komende jaren verder te verbeteren. Zo staat sinds 2016 niet langer de autobereikbaarheid centraal, maar is er meer oog voor fietsverkeer en openbaar vervoer. Ook is de stad voorstander van scherpere landelijke milieumaatregelen, iets waarover staatssecretaris Veldhoven nog besluiten moet nemen.

(ANP)

Geef een antwoord