bijen

Recordaantal bijen geteld, wel minder hommels waargenomen

Bij de derde nationale bijentelling is in het weekend van 18 en 19 april 2020 een recordaantal bijen geteld. Ruim 10.000 mensen hebben zo’n 136.000 bijen genoteerd. Dat is veel meer dan de bijna 54.000 bijen, geteld door ruim 5.000 mensen is 2019.

Honingbij meest gezien, afname aantal hommels

Net als de vorige edities staat de honingbij bovenaan. Deze bij is 54.501 keer geteld. De rosse metselbij staat op de tweede plek van meest getelde soorten met 20.321. Er zijn relatief weinig hommels gezien. Vincent Kalkman, entomoloog bij Naturalis: “Vorig jaar viel de telling in een koud weekend. Hommels kunnen daar door hun dikkere vacht beter tegen dan andere bijen en werden daarom relatief veel gemeld. Het speelt ook mee dat het al wat langer mooi weer is. “Veel hommelkoninginnen zijn al ver gevorderd met hun nest en blijven nu ondergronds om voor hun broed te zorgen, waardoor je ze minder snel op de bloemen ziet.”

Maatregelen lijken bijen te helpen

Kalkman concludeert: “De resultaten wijzen erop dat het zeker niet slecht gaat met bijen in de stedelijke omgeving. De aandacht van bewoners en gemeenten voor bijen lijkt te helpen.” Veel gemeenten hebben het maaibeleid aangepast om de bij te helpen. Ook zaaien steeds meer mensen in hun tuin voor de bij.

Resultaten uit heel Nederland

Volgens Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis, lijken mensen vanwege de situatie met het coronavirus bewuster van het belang van de natuur en hadden meer mensen er tijd voor om te tellen omdat ze thuis moeten blijven. De resultaten van de telling laten onder andere zien dat men gemiddeld bijna 14 bijen en zweefvliegen telt per tuin. “Uit heel Nederland zijn resultaten binnengekomen. Dat is precies wat je als onderzoeker wilt. Het geeft ons nieuw inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen noord en zuid, of stad, dorp en platteland. Maar om hier echt iets over te kunnen zeggen, moeten we komende weken gerichter naar de gegevens kijken.” Na 3 edities zijn trends daarnaast nog niet met zekerheid vast te stellen. Daarvoor moet zeker 5 jaar op rij geteld worden.

(Bron: ANP, Nationale Bijentelling)

Geef een antwoord