Nationale Bijentelling

Leuk voor het weekend: bijen tellen tijdens Nationale Bijentelling

Voor de derde keer wordt Nederlanders met een tuin gevraagd om bijen te tellen. De Nationale Bijentelling vindt plaats in het weekend van 18 en 19 april 2020. De verwachting is dat de belangstelling dit jaar extra groot is vanwege de corona-uitbraak, waardoor mensen gebonden zijn aan huis en tuin.

Half uur bijen tellen

Tijdens de Nationale Bijentelling moeten deelnemers een half uur lang de bijen in hun eigen tuin tellen en het resultaat doorgeven via de website nationalebijentelling.nl. Naast een telformulier is er een bijengids te vinden om de verschillende soorten te kunnen herkennen. In Nederland komen 358 bijensoorten voor, maar wees gerust, die hoeft u niet allemaal te kennen om mee te doen. Ook zonder bijenkennis kunt u meetellen, want tijdens de telling kunt u er ongeveer 16 van in uw tuin tegen komen. Op de site maakt u stap voor stap kennis met deze bijensoorten.

Helft bijensoorten bedreigd

In 2019 zijn er ondanks het toen koude weekend 54.000 bijen geteld, tegen 40.000 in 2018. In 2019 zijn vooral veel honingbijen, wilde bijen en rosse metselbijen geteld. Er moet zeker 5 jaar achtereen worden geteld om trends in bijenpopulaties van tuinen duidelijk te krijgen en weersinvloeden te kunnen uitsluiten. De telling is een project van onder meer Naturalis en Natuur & Milieu en wordt georganiseerd omdat inmiddels de helft van de 358 bijensoorten in Nederland wordt bedreigd. Dat terwijl 80 procent van de gewassen afhankelijk is van bestuiving door bijen.

Weersverwachting en advies

De weersverwachting voor de bijentelling voor dit weekend is gunstig. Het wordt vrij warm en zonnig, met alleen op zaterdag wat kans op regen. Het advies aan u is om te tellen als het droog is. Bijen gaan tijdens de regen namelijk ergens schuilen en laten zich dan dus niet zien.

Geen tuinbezitter?

Heeft u geen tuin, maar wilt u toch graag mee telen? Dan mag u ook in de buurt tellen, bijvoorbeeld in een park of buurtmoestuin. Bepaal van tevoren welk gebied u gaat onderzoeken en op welke plekken u binnen dat gebied bijen verwacht aan te treffen. Maak het gebied niet te groot, zo’n 10 m2 tot maximaal 25 m2, dan houdt u het overzichtelijk voor uzelf. En houd in verband met de coronamaatregelen natuurlijk altijd het 1,5-meter afstand houden met anderen in acht.

Lees ook: zorg voor blije bijen. 

(Bron: ANP, Nationale Bijentelling)

Geef een reactie