Oudewijvenzomer

Weerbericht voor 10 tot en met 16 september

In deze tijd van het jaar kan het fraai nazomerweer zijn met veel ruimte voor de zon en temperaturen (flink) boven het langjarig gemiddelde. De laatste keer dat september fraai en warm weer opleverde, was in 2014. Maar september vorig jaar ontbrak het daar een beetje aan. De maand ging de boeken in als koel, met een normale hoeveelheid neerslag en zonneschijnduur.

Voor nazomers weer in deze tijd van het jaar zijn overigens diverse benamingen. Een daarvan is ‘oudewijvenzomer’. Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noorse of Germaanse mythologie waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden voorgesteld. Het spinnen van deze lotsgodinnen beeldde het spinnen van de menselijke levensdraden uit. De term oudewijven kan ook terug worden gevoerd op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. En later kreeg het betrekking op oude, breiende vrouwen en veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen.

Als we naar de weersvooruitzichten voor de komende dagen kijken, is er een vrij grote kans op een oudewijvenzomer.  De weercomputers laten een aantal droge dagen met veel zonneschijn en minstens twintig graden zien!

Bron: MAX Magazine nr. 37 2016

Geef een reactie