Thermostaat

Het weer: seizoen van de verwarming op komst, eerst nog warme septembermaand

Ik houd van een beetje kilte in huis. De afgelopen maanden werd het in de huiskamer af en toe wel erg warm. Gelukkig is het nu wat frisser. We koersen langzaam richting het seizoen van de verwarming.

Duur gas

Daarmee nadert ook het huiselijke gesteggel met de thermostaat. Door alle ontwikkelingen in de wereld en de daarmee samenhangende hoge energieprijzen wordt er met extra interesse naar langetermijnverwachtingen gekeken. Het aandeel kou in de winter bepaalt mede hoeveel elektriciteit en gas wij gaan verstoken.

Wat voor winter gaan we krijgen?

Sommige mensen vinden dat niemand zich zou moeten wagen aan een prognose voor de winter. Zelf vind ik het zoeken naar de belangrijkste dynamische processen die de wintermaanden lijken te gaan beïnvloeden, heel leerzaam. Meerdere meteorologen wereldwijd bemoeien zich ermee en samen groeien we daarin. Zoals dat gaat, met vallen en opstaan. Tot het maken van seizoensverwachtingen werden ook tachtig jaar geleden al moedige pogingen ondernomen, onder andere door het KNMI. Inmiddels zijn al decennialang meteorologen in dienst van energiebedrijven, juíst voor deze langetermijnverwachtingen. Het is dus zeker niet zomaar een gok.

Eerst nog een warme septembermaand

Dat we maanden vooruit proberen te kijken, staat los van de ingewikkeldheden omtrent de verwachting op de kortere termijn. Zeker in een overgangsfase van zomer naar herfst pakken de kaarten vaak complex uit. Echt kil in huis zal het voorlopig nog niet worden. De zomerwarmte is voorbij, maar af en toe kan een zuidelijke wind de middagtemperaturen nog naar 22 tot 25 graden oppoken. Bij tijden passeren enkele buien. Doorsnee septemberweer.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 38 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie