opwarming aarde

Opwarming

De opwarming van onze aarde komt in de media regelmatig naar voren, met name wanneer er weersextremen zijn; zware buien, droogteperioden, regenperioden, warmte en hitte en de koudeperioden.

Met de regelmaat van de klok komen de weersextremen voorbij. Hetzij vanuit ons eigen land, hetzij vanuit het buitenland. De vraag die mij geregeld wordt gesteld is of de verwijzing naar de opwarming altijd terecht is. Want, zo wordt er opgemerkt: “Er waren vroeger toch ook extremen?” Natuurlijk waren er vroeger extremen in het weer. Sinds eind jaren 80 en begin jaren 90 zijn de extremen in het weer toegenomen en vooral de laatste jaren zijn de extreme weerperioden of situaties extremer geworden. Kortom de extremen zijn extremer geworden… Dit is het gevolg van de opwarming. Dat de aarde opwarmt, is op te maken uit weergegevens.

Ik ben op 2 december 1985 als weerman begonnen bij Omrop Fryslân (de regionale omroep van Friesland). Een voorbeeld van verschillen in het weer van toen en nu: in de beginjaren van mijn werk als weerman bij Omrop Fryslân kwam bij mij een melding binnen van veel regen uit een bui. Het was 30 mm. Tegenwoordig valt er met gemak 50 tot 80 mm uit een buiencomplex. We zien dan ook veel vaker wateroverlast door dit soort zware buien. Maar we hebben de afgelopen jaren ook extreme weerperioden meegemaakt.

De opwarming merken we in alle jaargetijden. Over de oorzaken van de opwarming wordt veel gediscussieerd. En dan gaat het met name om wel of geen invloed van de mens. Ik ben van mening dat de opwarming het gevolg is van een natuurlijk proces, maar óók het gevolg van de invloed van de mens op deze aarde. Volgende week meer hierover.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 37 2020

Geef een reactie