neerslag

Wat vertelt de kans op neerslag nu eigenlijk echt?

Alle weerberichten en weerapps kunnen u vertellen wat de kans op neerslag is. Dit percentage is vervolgens op vele manieren te interpreteren. Wij zochten uit wat het nu echt betekent. 

Gaat het regenen?

Het weer is waarschijnlijk met meest besproken onderwerp van Nederland. Met name de potentiële aanwezigheid van regen wordt veelvuldig aangehaald. Hoe groot de kans op regen is, wordt in weerberichten aangeduid als kans op neerslag. Neerslag omvat overigens niet alleen regen, maar kan ook staan voor hagel of sneeuw.

Ware betekenis

De inschattingen zijn natuurlijk zo accuraat mogelijk, maar het komt soms over als nattevingerwerk. Dat komt mogelijk omdat de werkelijke betekenis van ‘kans op neerslag’ wellicht iets anders is dan wordt verwacht. De definitie die het KNMI aanhoudt is als volgt: “De neerslagkans is de kans dat iemand op een willekeurige plek in Nederland in 24 uur regen krijgt”. Het betekent dus niet dat het een bepaald percentage van de tijd zal regen op een dag.

Op de website van het wetenschappelijk tijdschrift Quest legt een expert van het meteorologisch instituut uit dat plaatselijke neerslagvoorspellingen moeilijk te maken zijn. Daarom is de kans aanwezig dat het in uw woonplaats de hele dag droog blijft, ook al zegt de landelijke voorspelling dat de kans op regen 60 procent is.

regen
Lees ook: Het regent vaker en harder, hoe komt dat?

Geen zekerheid

Daarbij is de kans op neerslag altijd een kans en geen zekerheid. Als er dus staat dat er 50 procent kans is op regen, dan is er dus ook 50 procent kans dat het niet gaat regenen. Hoe kleiner het percentage, hoe aannemelijker het is dat het droog blijft en vice versa. Maar, zoals  gezegd, het kan zelfs bij een hoge kans op neerslag zo zijn dat uw woonplaats net de dans ontspringt.

Landelijk vs lokaal

Tot slot is het ook zo dat de de berekening altijd 24 uur geldig is. Dat kan dus betekenen dat de eventuele regen al is gevallen voordat u wakker wordt of gaat vallen als u weer slaapt.

(Bron: Quest, KNMI, Margriet. Foto: ANP)

Geef een reactie