Nieuwe technieken om dieren bij spoorrails weg te houden

Om dieren weg te houden bij de spoorrails probeert ProRail sinds begin dit jaar allerlei nieuwe technieken uit. Inmiddels is gebleken dat die werken. Er zijn minder aanrijdingen en andere incidenten met dieren meldt de spoorbeheerder op Dierendag.

Geurzuilen

De omgeving van het spoor is vaak beschut, groen en vrij rustig, waardoor dieren er graag komen. Om aanrijdingen te voorkomen waren er al traditionele afschermingen met sloten, houtwallen en hekken. ProRail zet sinds begin dit jaar daarnaast allerlei nieuwe technieken in, om nog meer ongelukken te voorkomen. Zo worden geurzuilen en zwanenlinten gebruikt. Die hebben sinds begin dit jaar hun nut al bewezen. De geurzuilen bevatten de stof tupoleum, wat op een brandlucht lijkt. Dat schrikt het wild af en helpt ook tegen konijnen die de spoorbaan ondergraven.

Zwanenlinten

Palen met linten vormen daarnaast een duidelijk zichtbare barrière in de lucht. De zogenoemde zwanenlinten voorkomen dat vogels opstijgen in de richting van de rails en daar botsen tegen een trein of de bovenleiding. Een andere innovatieve methode die wordt ingezet zijn felle lichtsignalen die van een afstand aan- en uitgezet kunnen worden.

Win-winsituatie

“We manipuleren ze in hun gedrag en dat blijkt te werken”, aldus de organisatie. Het is daarmee een win-winsituatie. Zowel voor dieren als voor reizigers, want treinen kunnen vaker gewoon doorrijden.

(Bron: ANP)

Geef een reactie