Nederland stuurt noodhulp naar Haïti

De Nederlandse marine is vanaf Curaçao op weg naar Haïti om daar noodhulp te verlenen. De Nederlanders richten zich vooral op hulpverlening in het zuidwesten van het eiland, dat afgelopen week zwaar werd getroffen door orkaan Matthew.

Massagraven

Orkaan Matthew bereikte Haïti op donderdag 6 oktober 2016 en veroorzaakte een enorme ravage. Het is nog altijd onduidelijk hoeveel mensen de storm niet overleefden. Het officiële dodental in het land is 336. Persbureau Reuters becijferde op basis van informatie van lokale functionarissen dat zeker 1000 dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. Alleen al in Jérémie is zo’n 80 procent van de huizen verwoest. De autoriteiten in deze Haïtiaanse stad hebben in de nasleep van de orkaan noodgedwongen massagraven aangelegd. Volgens een regeringsfunctionaris begonnen lichamen te ontbinden. Zo’n 1,4 miljoen Haïtianen hebben volgens de Verenigde Naties humanitaire hulp nodig.

Marineschepen

Zr.Ms. Holland is met menskracht en de 1e lading goederen met onder meer water en voeding onderweg naar Haïti. Aan boord van het marineschip zijn extra mariniers, medisch personeel en mensen van het Rode Kruis. Ook zijn er specialisten die schade aan vaarwegen en de bodem van de havens in kaart kunnen brengen om te bepalen waar hulpschepen kunnen afmeren. Het 2e schip, Zr.Ms. Pelikaan, volgt zo snel mogelijk met nog meer goederen en mensen.

Aardbeving 2010

Volgens minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) is snelle hulp nodig omdat Haïti nauwelijks is bekomen van de zware aardbeving van 2010. “Tienduizenden mensen leefden nog in tenten en tijdelijke woningen en waren extra kwetsbaar voor de verwoestende kracht van deze orkaan. En nu zijn weer enorm veel mensen dakloos geworden of gewond geraakt. Door nu snel aanwezig te zijn kunnen we verdere verslechtering van hun situatie tegengaan”, aldus Ploumen.

Humanitaire hulp

De ravage door de storm is enorm. Tienduizenden Haïtianen zijn dakloos geworden en op sommige plaatsten is cholera uitgebroken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt 750.000 euro humanitaire hulp beschikbaar voor getroffenen van de orkaan. De bijdrage zal via het Rode Kruis worden ingezet voor water, onderdak en medische zorg. Het Rode Kruis is daarnaast een hulpactie begonnen.

Giro 5125

De slachtoffers van orkaan Matthew kunnen geholpen worden door te doneren op giro 5125, via IBAN nummer NL02INGB0000005125 (6 nullen), o.v.v. Orkaan Matthew en ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

(Bron: ANP, Rode Kruis)

Geef een reactie