lonkende lente

Natuurmoment: lonkende lente

Ik zie kokmeeuwen door de lucht suizen. Hun witte, winterse koppies krijgen steeds meer zwarte veren. Nog even en ze hebben allemaal weer een mooie, zwarte kap.

Wanneer u ergens op uw gemak de eendjes staat te voeren, komen deze kleine meeuwen soms massaal en luid schreeuwend op het brood af. Vrolijke vogels zijn het. Ik zie winterakonieten fris geel bloeien in het verder nog kale park. Het zijn er geen 4 of 5, nee het zijn wel 4- of 500 helder gele sterretjes. En verderop bloeit het 1e speenkruid net zo geel met als extra die glinsterende, groene blaadjes.

Ingewikkelde paringsdans

Ik zie mannetje en vrouwtje fuut die op het water een ingewikkelde paringsdans uitvoeren om elkaar te imponeren; daar komen jonge fuutjes van. Ik zie een weg-met-de-winter-waas van groen als ik over het fietspad naar de stad rij. Even stoppen: het zijn de 1e groene blaadjes die uit de knoppen barsten van meidoorns en andere struiken. Ik zie meerkoeten bezig om van allerlei afval solide nesten te bouwen in de gracht vlak bij mijn huis. Jonge meerkoetjes zijn er straks welkom. Ik wil al dat moois zien gebeuren, laat de lente maar weer komen!

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 6 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie