ijsvogel

Natuurmoment: ijsblauwe verrassing, een ijsvogel

Wandelend op een winterkoud, sneeuwglad zanddijkje zie ik in mijn rechterooghoek een blauwe flits. IJsvogel! Hij landt op een kale tak, vlak boven de sloot langs het dijkje.

Arme vis met koppijn

“Ik heb nog nooit een ijsvogel live gezien”, aldus mijn wandelmaat. “Dan kan je die vandaag na 68 jaar eindelijk afvinken”, antwoord ik. We doen een paar stappen dichterbij en zien de stevige lange snavel, oranje borst en blauwe vleugels. Ai, te dichtbij. Hij vliegt op en vindt iets verderop een nieuwe tak boven het water. Voor een ijsvogel is zo’n tak de ideale visstek. Geduldig, zoals alleen vissers geduldig kunnen zijn, loeren ze in het water tot er een visje langskomt. Eén razendsnelle duik is meestal voldoende. Terug op zijn stek slaat hij de prooi tegen de tak, de arme vis met koppijn wordt doorgeslikt.

De naam van de ijsvogel heeft niets met ijs te maken

Dat jagen en eten zien wij allemaal niet, deze ijsvogel is op de vlucht voor 2 winterwandelaars. Sowieso is de winter een slechte tijd voor de ijsvogel: weinig te eten, ijskoud… De naam ijsvogel heeft dan ook niets met ‘ijs’ te maken, maar alles met zijn glanzende, ijsblauwe veren. We lopen verder en hopen dat onze ijsvogel de koude winter overleeft.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 5 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie