weerrecords

Meerdere weerrecords gebroken in 2016

Het jaar 2016 gaat op het gebied van het klimaat de geschiedenisboeken in vanwege verschillende extreme gebeurtenissen. Zo is er een recordstijging te zien van de temperatuur, een uitzonderlijk geringe hoeveelheid zee-ijs en een onverminderde stijging van de zeespiegel.

Warmste jaar ooit

De feiten over de toestand van het wereldwijde klimaat komen uit het jaarlijkse rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) dat gepubliceerd is in aanloop naar de Wereld Meteorologische Dag op 23 maart 2017. Het rapport is gebaseerd op meerdere internationale data. Dit rapport bevestigt dat 2016 het warmste jaar ooit was, met een opmerkelijke 1,1 graad Celsius boven het niveau in de pre-industriële periode en 0,06 graad boven het vorige record in 2015. Deze stijging van de mondiale temperatuur gaat gepaard met andere veranderingen in het klimaatsysteem”, zegt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. “De wereldwijde gemiddelde temperatuur van het zeeoppervlaktewater bereikte ook een recordhoogte, de wereldwijde zeespiegel blijft stijgen en de ijsmassa op de Noordpool was voor het grootste deel van het jaar ver beneden het gemiddelde”, zegt hij verder.

Ernstige droogte

Andere opmerkelijke extreme gebeurtenissen vorig jaar zijn ook de ernstige droogte met voedseltekorten als gevolg voor miljoenen mensen in zuidelijk en oostelijk Afrika, maar ook in Midden-Amerika. Orkaan Matthew heeft groot leed veroorzaakt in Haïti en is ook de oorzaak van aanzienlijke economische verliezen in de Verenigde Staten. Zware regens en overstromingen oostelijk en zuidelijk Azië geteisterd. Het extreme weer en klimaat zetten zich dit jaar voort.

(Bron: ANP)

Geef een reactie